Vraag naar varkensvlees is verviervoudigd in UK

Brexit nadert en de economische gevolgen zullen waarschijnlijk aanzienlijk zijn. Er staan lange rijen vrachtwagens aan te schuiven in Calais. Ook de vrachtwagens van Westvlees komen daarin vast te zitten, want deze firma vervoert heel veel vlees naar het Verenigd Koninkrijk. Voor elke 100 kilo vlees die in dat land wordt geconsumeerd, komt tot 46 kilo uit het buitenland. Vandaag is de vraag naar varkensvlees vier keer hoger dan gemiddeld. De retail is duidelijk aan het hamsteren geslagen.

Er staan al wekenlang lange rijen vrachtwagens in Calais aan te schuiven om het kanaal over te steken. Het valt nog te bezien hoe de controles in 2021 eruit zullen zien, maar de bedrijven in Groot-Brittannië nemen het zekere voor het onzekere en slaan alvast zoveel mogelijk goederen in vanuit de Europese Unie. Zelfs in het slachthuis van Westrozebeke, waar gemiddeld 75.000 varkens per week worden geslacht en versneden, constateren ze dit en merken ze een groot verschil met de ‘doorsnee normale tijd’!

De vriezer is vol

Product manager Manuel Goderis vertelt; “We hebben al 30 jaar een satellietkantoor in Kent. Dat is een groot voordeel in deze tijd”, zegt productmanager Manuel Goderis. “De vraag naar varkensvlees is steeds hoog in deze tijd van het jaar, maar we zien nu wel een verviervoudiging van de vraag. Er wordt gehamsterd, er is nervositeit en iedereen is doet van alles om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Ons koelhuis in Engeland is compleet vol. Ook administratief zijn we voorbereid op de toekomstige veranderingen. Het logistieke verhaal hebben we echter niet in de hand.

“Het vlees wordt versneden in Westrozebeke, niet in Engeland. Als we ‘s morgens vroeg een bestelling krijgen, kunnen we met onze vrachtwagens in normale omstandigheden reeds voor de middag in Londen zijn. Door Brexit zullen deze levertijden langer duren en zullen onze klanten wellicht een dag vroeger moeten bestellen. Vrachtwagens zullen langer wachten aan de grenzen.We hebben nog even gedacht dat er een uitzondering zou komen voor verse producten, maar Boris Johnson heeft al gezegd dat hij geen uitzondering zal maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*