Vleesverwerker Vion boekt in 2021 een verlies van 29 miljoen euro

Vleesverwerker Vion heeft het jaar 2021 afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro. Het bedrijf zegt last te hebben van moeilijke marktomstandigheden. Zo beperkten de Coronapandemie en de Afrikaanse varkensgriep de vleesexport vanuit Duitsland, waar Vion meerdere productielocaties heeft, vooral naar China. Het bedrijf had ook te kampen met een hoge inflatie. Ook de personeelskosten stegen sterk. Een jaar eerder boekte Vion nog een winst van 59 miljoen euro.

De omzet daalde met ruim 6% op jaarbasis tot 4,6 miljard euro in 2021. Deze daling is vooral te wijten aan de dalende varkensvleesprijzen. Door de lagere export naar China was er een overschot in Europa. Als gevolg daarvan zijn de prijzen sterk gedaald.

Rundvlees

In het geval van rundvlees was de situatie precies omgekeerd. Het aanbod daalde, terwijl de vraag op hetzelfde niveau bleef. Het vee werd in de loop van het jaar duurder. De hogere prijzen hadden invloed op de winstmarges van Vion, omdat Vion de hogere prijzen niet volledig kon doorberekenen aan de afnemers. Daarnaast ondervond Vion de gevolgen van de nieuwe wetgeving in Duitsland die flexibel werken in de industrie verbiedt. In alle Duitse vestigingen van Vion werden gedetacheerde medewerkers in vaste dienst genomen, wat tot extra kosten voor het bedrijf leidde.

Duurdere consumentenprijzen

Vion wijst er ook op dat de oorlog in Oekraïne gevolgen zal hebben voor de voedselketens. Vion is niet actief in Rusland en heeft beperkte activiteiten in Oekraïne. Het bedrijf verwacht echter hogere inkoopprijzen voor vee in de periode na de oorlog. Dit komt onder meer door hogere prijzen voor voedermiddelen en hogere energiekosten. Dit zal uiteindelijk tot uiting komen in de prijzen die consumenten voor vlees betalen, aldus het bedrijf.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*