Tweede jaar op rij dat wereldconsumptie vlees daalt

Te midden van een wereldwijde gezondheidscrisis lijkt het erop dat de vleesconsumptie afneemt. Uit een verslag van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijkt dat de totale vleesproductie voor dit jaar naar verwachting met 1,7 procent zal dalen ten opzichte van vorig jaar. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat er een daling plaatsvindt!

Het vleesverbruik is in de loop der jaren aanzienlijk toegenomen. In de jaren tachtig bedroeg de jaarlijkse vleesproductie ongeveer 100 miljoen ton. Dit cijfer is vervolgens verdubbeld tot 200 miljoen ton per jaar aan het begin van het millennium. In 2018 bedroeg de jaarlijkse productie 342 miljoen ton, alvorens in 2019 te dalen tot 339 miljoen ton.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat de productie dit jaar naar verwachting verder zal dalen tot 333 miljoen ton, wat overeenkomt met een daling van 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Zo zal de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking dit jaar naar verwachting met 3% dalen. Gemiddeld zou elke persoon dus tot 31 december volgend jaar 42,4 kg vlees consumeren.

Oorzaak daling?

Volgens het VN-agentschap zou de Covid-19-pandemie bijdragen aan de wereldwijde daling van de vleesconsumptie. Het zou met name de activiteit van veel slachthuizen hebben onderbroken en hebben geleid tot de sluiting van veel horecagelegenheden gedurende vele maanden. Bovendien zou de economische crisis als gevolg van de pandemie de consumenten ook dwingen om hun voedselbudget te verminderen.

Maar dat is nog niet alles: de laatste maanden kiezen steeds meer mensen omwille van milieu-, ethische of gezondheidsredenen voor een minder vleesrijk dieet. Bovendien is de vleesproductie in Azië – waar China alleen al goed is voor 40 procent van de mondiale varkensvleesconsumptie – sterk gedaald als gevolg van de varkenspest, die veel varkenshouderijen treft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*