Twee Vlaamse ondernemers nemen het slachthuis van Bastogne over

Het slachthuis van Bastogne, dat in het voorjaar van 2018 aan de basis lag van een ernstige crisis in de sector, heeft een overnemer gevonden: het duo Jan en Charlotte Swaegers. Jan Swaegers was reeds in de sector actief, maar verkocht zijn aandelen onlangs aan zijn broer. De activiteiten in Bastogne zullen gefaseerd opgestart worden. Ze zijn van plan om ongeveer 50 mensen aan te nemen in het eerste jaar.

Het slachthuis van het oude Veviba heeft eindelijk een koper gevonden. Drie en een halve maand na het faillissement van Qualibeef en haar dochteronderneming AMB (Abattoir et Marché de Bastogne) hebben de curator en de intercommunale Idelux besloten: Jan en Charlotte Swaegers. Jan Swaegers en zijn dochter komen uit de sector: Jan verkocht zijn aandeel in het familiale slachterijbedrijf uit Hoogstraten, Slachthuis Swaegers NV aan zijn broer. Nu neemt hij samen met zijn dochter het supermoderne slachthuis van Bastogne over.

Het besluit werd genomen na een tweede oproep om overnemers te vinden. Terwijl het faillissement op 20 augustus plaatsvond, werd de termijn voor een eerste ronde overnamekandidaten vastgesteld op 15 september: op dat moment hadden vijf bedrijven het bestek geraadpleegd, maar slechts één van hen had een bod uitgebracht. Dit werd aanvaard door de curator, maar niet door Idelux Finance, een van de bedrijven van de intercommunale Idelux. Deze laatste heeft hier veel over te zeggen, omdat zij eigenaar is van de gebouwen van het slachthuis, de uitsnijderij en de industriële diepvriezer. Daarnaast kocht zij de apparatuur aan die Qualibeef ter beschikking was gesteld door de twee leasemaatschappijen, waaronder KB Lease. Kortom, het akkoord van Idelux Développement, Idelux Finance, de curator en de vleessectorcommissie van Bastogne waren samen nodig.

Een tweede ronde werd daarom georganiseerd, waarna het aanbod van Jan en Charlotte Swaegers’ werd aanvaard. De raden van bestuur van beide Idelux-bedrijven gaven hem vrijdag het groene licht.

Gefaseerde opstart

Het slachthuis van Bastenaken of Bastogne is indrukwekkend: meer dan 6 hectare en 17.500 m2 aan gebouwen. De overnemers zijn van plan de productieactiviteit in fasen op te starten, te beginnen met het slachten en uitsnijden van de dieren. Dit betekent dat ze van plan zijn om in het eerste jaar ongeveer 50 werknemers in dienst te nemen. Voor het faillissement hadden Qualibeef en AMB nog 54 mensen in dienst.

Zij zullen vertrouwen op “lokale werkgelegenheid en een geprivilegieerd partnerschap met de lokale landbouwers, om de kwaliteit van de producten en het welzijn van de dieren te garanderen”, benadrukt Idelux in een persbericht.

Idelux blijft eigenaar van het pand

“Ze hebben een aanzienlijk stimulerend investeringsbudget”, zegt Arnaud Schmitz, consultant bij Idelux Développement. Hij voegt eraan toe dat Idelux Finance in eerste instantie eigenaar blijft van het pand, waardoor de intercommunale en de regio de evolutie van de site in de gaten kunnen houden en tegelijkertijd de financiële lasten voor de kopers kunnen verminderen.

De crisis in maart 2018

De mislukking van het slachthuis van Bastogne gaat terug tot het voorjaar van 2018, toen een fraude met de data van ingevroren vlees en de niet-conformiteit van bepaalde producten werden ontdekt na een doorzoeking van het terrein. Dit resulteerde in de intrekking van de goedkeuring voor Veviba en de verzegeling van de diepvriezer. Ondanks de naamswijziging van de onderneming (Qualibeef), de benoeming van een nieuw management en het ontslag van de familiale aandeelhouder, kon de onderneming vervolgens niet op een goede basis worden hervat, met name door de verzegeling. De strafrechtelijke en burgerelijke procedure tegen de voormalige slachthuizen heeft deze situatie alleen maar verslechterd. In het licht van de lawine van geaccumuleerde schulden en rekening houdend met de stopzetting van de activiteiten, heeft de rechtbank van het bedrijf uiteindelijk het faillissement uitgesproken op 20 augustus 2019.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*