Strikte regels sparen Belgische slachthuizen van corona

Nadat eerder al in Duitsland aan het licht kwam dat het coronavirus wijd verspreid is onder het slachthuispersoneel, lijkt nu ook Nederland aan de beurt. Daar dreigt de minister van Volksgezondheid om slachthuizen te sluiten. In België zijn er vooralsnog geen problemen vastgesteld. Enerzijds heeft de vleessector zeer kort op de bal gespeeld en nog voor de lockdown een actieplan uitgevaardigd met coronamaatregelen en anderzijds zijn de arbeidsomstandigheden en de huisvesting van het personeel strikt geregeld.

Het was Radio 1 niet ontgaan dat het coronavirus de slachthuissector in onze buurlanden zwaar treft. Daarbij wordt gewezen op de slechte huisvesting en de arbeidsomstandigheden van de vaak arbeidsmigranten die in de sector zijn tewerkgesteld. In een gesprek met Griet Lemaire, directeur van VILT, polste Ruth Joos, presentator van De Wereld Vandaag, of er in België ook zo’n uitbraak bij het slachthuispersoneel zit aan te komen.

Covid-19-plan

Er zijn twee grote redenen waarom dat vandaag niet aan de orde is in België. Enerzijds was de sectorfederatie van de Belgische vleessector FEBEV er zeer snel bij om een Covid19-actieplan uit te werken voor zijn leden. Al voor er sprake was van een volledige lockdown was dit lijvig document al gecommuniceerd naar de leden. Ondertussen is dit al een aantal keer aangepast aan voortschrijdend inzicht en overlegd met het federaal Voedselagentschap.

“De vleessector is niet de meest aantrekkelijke werkgever en al langer heeft de sector problemen met het vinden van personeel. Vandaar dat veel buitenlandse arbeidskrachten aan het werk zijn in slachthuizen. Zij werken vaak onder een vorm van onderaanneming of detachering. Dit kader werkt wel vaker problemen en wantoestanden in de hand”, zegt Griet Lemaire.

Protocol en controles

Maar in 2012 was de vleessector de eerste sector om met de federale overheid een partnerschap af te sluiten om de sociale fraude in de sector aan te pakken. Er werd een protocol opgesteld waarin onder meer de arbeidsomstandigheden en de huisvesting van de arbeiders geregeld worden. Onaangekondigde controles vormen onderdeel van dit protocol. En dat is meteen de tweede reden waarom de coronabesmettingen in ons land vooralsnog beperkt blijven in de slachthuissector.

Beluister hier het volledige interview op Radio 1.

Bron: Radio 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*