Stijgende suikerprijzen drijven wereldwijde voedselprijzen op

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) meldt een lichte stijging van de wereldwijde voedselprijzen in april, als gevolg van een stijging van de suikerprijs. De voedselprijsindex van de FAO steeg met 0,6% ten opzichte van maart, de eerste stijging in een jaar. De stijging van de suikerprijs werd veroorzaakt door de verwachte lagere oogsten in China, India en Thailand als gevolg van droogte en de vertraagde oogsten in Brazilië, in combinatie met de toegenomen concurrentie van biobrandstoffen op basis van suiker. Ook de prijzen van rijst en vlees stegen, terwijl de prijzen van olie en granen daalden. De voedselprijsindex blijft 19,7% lager dan in april 2015.

De wereldvoedselprijzen zijn voor het eerst in een jaar tijd gestegen. Volgens het maandelijkse rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) werd in april een lichte stijging genoteerd, voornamelijk door de hogere kosten van suiker.

Suikerriet

De FAO-index, die rekening houdt met de prijzen van een reeks grondstoffen, steeg met 0,6% ten opzichte van maart. In vergelijking met april vorig jaar zijn de voedselprijzen sterk gedaald (-19,7 procent), maar ze blijven op een hoog niveau. De voedselprijzen stegen na de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar.

De sterke stijging van de suikerprijzen lag aan de basis van de stijging in april. De suikerprijs is op de wereldmarkten in één maand tijd met 17,6 procent gestegen. De suikerprijs staat nu op het hoogste niveau sinds oktober 2011. In India, China en Thailand worden kleinere oogsten verwacht, deels als gevolg van droogte. In Brazilië komt de suikerrietoogst traag op gang en de concurrentie van bio-ethanol uit suikerriet drijft de prijs op.Ook vlees en rijst werden vorige maand iets duurder. Andere voedingsmiddelen werden goedkoper, met name granen (-1,7%) en oliën (-1,3%).

Het is belangrijk om de prijsontwikkelingen goed in de gaten te houden, want naarmate de economieën zich herstellen van een scherpe neergang, zal de vraag toenemen en zullen de voedselprijzen onder opwaartse druk komen te staan”, aldus hoofdeconoom Máximo Torero.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*