Slagerij in Tielt wordt gedwongen tot naamsverandering door Nederlandse slager

Slager Luca Peter, die Roemeense roots heeft, zag zich onlangs genoodzaakt de naam van zijn slagerij in Tielt te veranderen: van Luca naar Petre. Een Nederlandse slager met Roemeense connecties had al sinds 2017 een slagerij met de naam Luca in Dordrecht. Hij tolereerde geen slagerij met eenzelfde naam in West-Vlaanderen. In feite was de naam Luca van zijn slagerij alsedert vorig jaar geregistreerd bij het merkenbureau. De Nederlander had daarom de wet aan zijn kant.

Luca is de familienaam van de Belgische slager uit West-Vlaanderen en was dus een logische keuze voor het slagerspaar uit Tielt toen ze hun slagerij openden. Voor de Nederlander was dat helemaal niet logisch, want hij heeft het merk Luca in 2020 bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom geregistreerd. Dit betekent dat alleen hij de naam mag gebruiken.

De Nederlandse slager Florin Luca en zijn vrouw Ioana openden in 2017 een slagerij in Dordrecht. Ze verkopen vleesproducten met een Roemeense touch. Begin september ’21 openden Roxana en Peter hun slagerij Luca in Tielt, ook met Roemeense specialiteiten, net als hun concullega in Dordrecht. Alleen hun winkel is in België gelegen.

Nederlandse slager duldt geen naamgenoot

De Nederlandse slager Florin Luca was helemaal niet opgetogen toen hij van zijn klanten hoorde dat in het West-Vlaamse Tielt een slagerij met eenzelfde naam was geopend. De Nederlander vond identieke naam “Luca” te verwarrend, vooral voor zijn Belgische klanten, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

Roxana, mede-eigenaar van de slagerij in Tielt, is niet blij met de aanpak van de Nederlander. “Wij geloven dat er betere manieren zijn om te communiceren”, vertelde zij. De Nederlander had gedreigd met juridische stappen, maar Roxana en Peter hebben er al mee ingestemd hun naam te veranderen en noemen de slagerij voortaan “Petre”. “Dat is de naam van mijn man, maar dan in het Roemeens.”, verklaart Roxana.

Het Belgische echtpaar wist al enige tijd dat er ook een slagerij Luca in Nederland bestond, maar zij zagen daar geen graten in. Roxana: “We dachten: Wel, een slager in een ander land met dezelfde naam is niet zo belangrijk. Een naam is maar een naam en de klant komt echt voor de kwaliteit, niet voor de naam. Maar dat zag de Nederlandse slager duidelijk anders. “Nu maar hopen dat de naam “Petre” niet nog een probleem wordt.”, vertelt Roxana met een bang hart.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*