Slagerij – broodjeszaak Decattelle uit Oudenaarde sluit na 62 jaar: “Een jaar lang tevergeefs gezocht naar een overnemer”

Xavier Decattelle (58) en Marjan Versavel (54) uit Oudenaarde sluiten vrijdag 8 juli 2022 de deuren van slagerij en broodjeszaak Decattelle. Een van de oudste en bekendste winkels in het stadscentrum zal daarmee verdwijnen. Het koppel heeft nochtans een jaar lang gezocht naar een overnemer. Helaas bood zich geen kandidaat aan.

Slager Decattelle. Een gekende naam in Oudenaarde. Het waren Erick Decattelle en Edith Béozière, de ouders van Xavier, die in 1960 de slagerij openden. “Het was toen nog in de Hoogstraat”, zegt Xavier. In 1987 namen hij en zijn vrouw de zaak over en verhuisden naar de Nederstraat: “We hebben nieuwe accenten gelegd door onder andere met een heel grote toonbank te werken. Toen zijn we ook een cateringservice begonnen en hebben we een restaurant geopend. Dit beviel zo goed dat we het restaurant naar de eerste verdieping hebben verplaatst. In 1998 hebben we de zaak helemaal verbouwd en ruim tien jaar later zijn we ermee gestopt”, herinnert Xavier zich.

Brand

Foto: de nieuwe winkelinrichting uit 2017 na de brand

In de zomer van 2016 was de slagerij van Decattelle het voorwerp van een zeer dramatisch incident. Eind juli, op de eerste dag van de vakantie van Xavier en Marjan, brak er een ernstige brand uit in hun slagerij en restaurant. De schade had niet groter kunnen zijn: de winkel werd in de as gelegd. “In zeer korte tijd zijn we alles kwijtgeraakt wat we in de loop der jaren hadden opgebouwd. We hebben drie maanden in as en zak gezeten omdat we niet wisten of we de zaak weer zouden kunnen oppakken. Toen zijn we opgestaan en hebben we besloten om het opnieuw te proberen,” zegt Xavier.

Een trendy snackbarzaak

En toen ging alles heel snel: amper zes maanden na de verwoestende brand ontwikkelde het ondernemende koppel een volledig nieuw concept: Decattelle werd een trendy broodjeszaak waar klanten iets kunnen afhalen, maar die ook een eetzaal heeft voor 80 personen. “We hebben nooit spijt gehad van de verandering, want het concept is een succes geworden”, zegt Marjan. Maar plotseling besluit het echtpaar de stekker eruit te trekken. “Het lijkt misschien plotseling, maar voor ons is het dat niet. Vorig jaar hebben we al besloten om te stoppen. Niet omdat de zaak niet goed is, maar juist het tegenovergestelde. Maar het is hard werken. We werken tot 16 uur per dag en we merken dat ons lichaam steeds meer gaat protesteren, want we zijn allebei de 50 gepasseerd. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een koper. Deze zoektocht is al een jaar aan de gang en we hebben nog steeds geen serieuze kandidaat gevonden. Het is niet meteen de prijs die potentiële kopers afschrikt. Het bedrag dat wij vragen voor de aankoop kan door de nieuwe beheerder binnen een jaar worden terugverdiend. We hoopten een jong koppel te vinden met een sterke drive en ondernemersgeest, en we wilden ook een overgangsperiode voorzien waarin we verder konden. Maar ook daar konden we niemand voor vinden. Nu, een jaar later, beseffen we dat we niet langer kunnen wachten. Dus hebben we de knoop doorgehakt: vrijdag 8 juli is het voorbij!”, aldus Marjan.

Begin van het schooljaar

De hoop hebben ze nog niet helemaal opgegeven. Het stel wil nog hooguit twee maanden wachten bij het vinden van een koper. “Het kan niet later dan september, want dan zouden we de heropening van de scholen missen. Als zich niemand meldt, verkopen we het pand en wordt de winkel waarschijnlijk gesloopt”, zeggen Marjan en Xavier.


Nog niet met pensioen

“We zijn nog te jong om met pensioen te gaan. Maar we gaan het rustig aan doen. Eerst laten we wat tijd verstrijken, daarna gaan we als freelancer aan de slag in de restaurant- of foodsector. Het zullen dagen van acht uur zijn. Dat is deeltijds voor ons,” zegt Xavier, met een vrolijke knipoog.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*