Slager Ruben Vande Walle brengt boek uit ‘Geslacht bij Vande Walle’

Slager Ruben Vande Walle uit Berchem publiceerde afgelopen maand het boek ‘Geslacht bij Vande Walle’. Voortaan vind je dat werkje nu ook op zijn toonbank, waar zijn klanten het kunnen kopen, maar het is vanzelfsprekend ook in de boekhandel en bij Bol.com te koop. Zijn motivatie om dit te doen? “Het imago van vlees verbeteren”. Hij wil tonen dat er mensen in de sector werken die met hart en ziel dieren kweken, en vervolgens alle stappen van het slachten, versnijden en bewerken consciëntieus vervullen, zodat de consument een heerlijk stukje vlees op tafel krijgt.

Ondertussen gingen al tal van journalisten bij Ruben op bezoek om te spreken over dit indrukwekkende boek. Het boek bevat getuigenissen, tips, anekdotes en recepten. Ze werden opgetekend door Koen Lauwereyns. Het voorwoord is van Wim Opbrouck en de foto’s zijn van Piet De Kersgieter.

‘Geslacht bij Vande Walle’ is een verhaal voor mensen die graag lekker vlees eten en daar een eerlijke prijs voor willen betalen. De prijs voor het harde werk en de kunde van boeren, kwekers, slachters en beenhouwers die hun vak in eer en geweten uitvoeren. Een eerlijke prijs die het mogelijk maakt om dieren, van bij de geboorte tot op het ogenblik dat ze geslacht worden, met de beste zorgen te omringen. Het is het verhaal van Ruben Vande Walle. Hij vertegenwoordigt zeven generaties beenhouwersgeslacht: de familie Vande Walle. Zijn familie hanteert het principe van de korte keten intussen al 250 jaar.

Korte keten

Slagerij Vande Walle is vrij uniek omdat er naast de slagerij ook een slachthuis is. “Precies daar wringt bij veel consumenten het schoentje. Ze horen over anonieme slacthuizen en allerlei malversaties die daar achter grote hekken plaatsvinden. De boer die zelf zijn vlees kweekt en slacht kennen ze niet meer. Hier is dit anders. Wij kweken nog zelf osn eigen lansvlees. En ook dat kweken gebeurt met de grootste zorg. Voor Ruben en diens familie is vlees onderdeel van een gevarieerd en gezond voedingsaanbod. Maar dan wel vlees van topkwaliteit! En dat is op zijn beurt weer het gevolg van een duurzame kweekmethode en dito verwerking. “Onze familie heeft altijd het korte keten principe gehanteerd. 80% van wat we in onze slagerij verkopen, komt hier levend aan en wordt in ons slachthuis geslacht. De meeste lammeren die we verkopen, fokken we zelf en het vee komt van plaatselijke boeren die ik zelf zorgvuldig selecteer. Hetzelfde geldt voor de varkens die wij verkopen. Tot nu toe waren het ouderwetse Brasvar-varkens die sappig en heerlijk vlees leverden. In de toekomst willen we nog meer verantwoordelijkheid op ons nemen door een unieke samenwerking met landbouwer Hans Ronsse op te zetten. Hij woont in de omgeving. Hij wil van zijn hobby zijn beroep maken en bouwt samen met zijn zoon een varkensfokkerij met vrije uitloop op.”, aldus Ruben

Paté en kop

“Wij verwerken de dieren die wij slachten van kop tot staart. Hierin verschillen wij van slagers die alleen die delen van de vleeshandel kopen die hun klanten lekker vinden. Als we geen kop maken, moeten we onze varkenskoppen weggooien. Als we geen paté maken, moeten we onze levers weggooien. maar als we dat zouden doen, draaien we verlies. We moeten dus wél. Het getuigt ook van respect voor het dier. De kennis en vaardigheid om van de zogenaamde “mindere” delen van een geslacht dier toch een smakelijk bereiding te maken hebben we geleerd en oefenen we met veel plezier uit.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*