SELMA, nieuwe Europese vereniging binnen de veehouderij opgericht

Op 27 oktober 2023 hebben Europese organisaties binnen de vee- en vleesindustrie, waaronder de Belgische Vlees Federatie (Febev), een Europese vereniging opgericht voor de rund-, schapen- en geitenhouderij. SELMA, wat staat voor Sustainable European Livestock & Meat Association, wil de stem van de vleessector zijn in Europese discussies.

Het belangrijkste doel van SELMA is “het behoud van het duurzame Europese landbouwmodel voor herkauwers”. Deze samenwerking, waaraan naast Febev ook beroepsverenigingen uit Frankrijk, Spanje, Polen, Italië en Griekenland deelnemen, heeft tot doel de belangen van de vee- en vleessector collectief te behartigen bij Europese besluitvormers.

Europese uitdagingen

De behoefte aan deze samenwerking is divers. “We staan voor verschillende uitdagingen op Europees niveau,” zegt Michael Gore van Febev. “Denk aan initiatieven als Farm to Fork, de Green Deal en de CSRD-richtlijn. Terwijl informele samenwerking tussen onze organisaties bestond voor bepaalde kwesties, formaliseert SELMA onze samenwerking. Hierdoor kunnen we beter anticiperen en deelnemen op verschillende beleidsniveaus.”

Gore onderstreept het belang van deze samenwerking. “In België zijn onze structuren meer gefragmenteerd, met entiteiten zoals VLAM en Apaq-W die zich bezighouden met promotieactiviteiten aan de ene kant en het specificatiebeheer binnen de veehouderijketen aan de andere kant. We willen de collectieve posities van alle belanghebbenden op Europees niveau consolideren en versterken.”

Nu veel cruciale beslissingen met betrekking tot de vee- en vleessector in Brussel worden genomen in plaats van in de afzonderlijke lidstaten, is de behoefte aan collectieve actie op gezamenlijke thema’s essentieel geworden. Een voorbeeld van deze eenheid is de roep om een coherent Europees beleid voor vrijhandelsovereenkomsten, die door veel Europese landen wordt gesteund. Het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat geïmporteerde landbouwproducten en voedingsmiddelen voldoen aan dezelfde strenge normen en voorschriften die op nationaal en Europees niveau worden opgelegd.

Communicatie mag evenwichtiger

Volgens Gore is er ruimte voor een evenwichtiger verhaal in de communicatie over vlees en vee. “De promotie van vlees is bijvoorbeeld lange tijd vaak negatief bekeken, terwijl wij er vast van overtuigd zijn dat het een waardevol onderdeel is van een gezond Europees dieet.”

“Er zijn verschillende mythes rondom vlees die helaas beleidsbeslissingen beïnvloeden,” merkt Gore op. “Denk bijvoorbeeld aan het verhaal over waterverbruik in de veeteelt. Mensen hebben de neiging om te geloven dat het houden van vee buitensporig veel water vereist, maar ze zien vaak over het hoofd dat dit niet verwijst naar schoon kraanwater, maar ook factoren omvat zoals regenval in weilanden. Hoewel de sector inderdaad rekening moet houden met waterverbruik en CO2-uitstoot, moeten bepaalde populaire beweringen kritisch worden bekeken. Voor de duidelijkheid, werken aan het verminderen van CO2-uitstoot en watergebruik is belangrijk, maar het moet gebaseerd zijn op accurate informatie,” benadrukt Gore.

SELMA, de Sustainable European Livestock & Meat Association, is opgericht om de eenheid tussen belanghebbenden in de Europese rundvlees-, schapen- en geitenindustrie te bevorderen. Deze samenwerking omvat organisaties zoals Interbev (Frankrijk), Febev (België), EDOK (Griekenland), OI Intercarneitalia (Italië), Provacuno en Interovic (Spanje) en PZBM (Polen) en heeft als doel om gezamenlijk de belangen van de vee- en vleessector te behartigen bij Europese besluitvormers over verschillende onderwerpen die hun activiteiten beïnvloeden. Bij recente verkiezingen werden verschillende SELMA-bestuursleden gekozen, met Guillaume Gauthier (Interbev) als voorzitter, Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia) als vice-voorzitter en Michael Gore (Febev) als penningmeester. Deze gekozen bestuursleden zullen een centrale rol spelen in het aansturen van SELMA’s missie om de belangen van de Europese vee- en vleesindustrie te vertegenwoordigen en te promoten. De vereniging begint eind 2023 met haar volgende werkprogramma en zal zich blijven inzetten voor duurzame praktijken en de belangen van de Europese vee- en vleesindustrie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*