Ritueel slachten ook in Wallonië verboden


Ritueel slachten was al sinds 1 januari 2019 verboden in Vlaanderen, sedert 1 september is dat ook het geval in Wallonië. Nu blijft enkel het Brussels gewest het ritueel slachten toelaten

Rituele slacht (het slachten van dieren zonder voorafgaande bedwelming) is sinds 1 september in Wallonië, het Franstalige deel van België, verboden.Het was al verboden in Vlaanderen sinds 1 januari 2019.

Als deze wetgeving in juli 2017 voor het hele land was goedgekeurd, was er een tijdschema voor de uitvoering ervan. Het is nog niet toegepast in het Brusselse Gewest.

Hoewel de Belgische wetgeving slachthuizen verplicht om dieren te doden “met de minst pijnlijke methode”, heeft zij tot nu toe een uitzondering voor godsdiensten toegestaan.

Brussels gewest wacht op uitspraak

Avraham Guigui, opperrabbijn van België, heeft aan de Joodse krant Arutz7 uitgelegd dat het Belgische Grondwettelijk Hof, waarbij een beroep is ingesteld, de zaak heeft doorgestuurd naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Luxemburg. “Ons argument is dat de Belgische wet in strijd is met de Europese wetten die de lidstaten van de EU verbieden om rituele slachtingen te verbieden,” legde hij uit.

“Vandaag wacht het Brusselse gewest de uitspraak van het Hof voor de Rechten van de Mens af…. Als het Hof de wet intrekt, zal het ritueel slachten in heel België worden toegestaan. Maar als dat niet het geval is, zal het voor ons moeilijk zijn om een soortgelijke wet in Brussel te vermijden. Omdat, zullen zij zeggen er geen inbreuk op godsdienstige rechten in deze kwestie is,” aldus de opperrabijn.

Invoer van ritueel geslacht vlees is niet bedreigd

De invoer van vlees, dt ritueel is geslacht zou ondanks de huidige wetgeving echter niet worden bedreigd. Maar Avraham Guigui waarschuwt: “Ons probleem is niet alleen de slachting in België, maar het fundamentele probleem. Er is sprake van een schending van de religieuze rechten van de Belgische Joden en we vrezen dat het van daaruit misschien wel een sneeuwbaleffect zal veroorzaken. En dat we uiteindelijk geen plaats meer hebben om ‘os koosjer vlees’ te importeren. We strijden voor onze rechten in Europa en we willen niet toestaan dat er een deur wordt geopend die zal leiden tot het verbieden van de shehita [rituele slachting van dieren] op andere plaatsen. »

De Joodse wet vereist dat dieren zich bewust zijn wanneer hun keel wordt doorgesneden, een praktijk die als wreed wordt beschouwd, maar die volgens voorstanders welwillender is dan de gemechaniseerde methoden die in niet-kosjere slachthuizen worden gebruikt.

Moslims slachten hun dieren op een vergelijkbare manier, met minder beperkingen, om halal vlees te produceren.

De helft van de 40.000 joodse inwoners van België woont in het Vlaamse Gewest. De overige 20.000 wonen in het Brusselse Gewest. Kosher slachthuizen in Antwerpen, de hoofdstad van het Vlaamse Gewest, voorzien veel Europese Joodse gemeenschappen van vlees.

In Frankrijk, de leider van de Rassemblement National (RN) Marine Le Pen, was tijdens de laatste presidentiële campagne ook van mening dat slachten zonder voorafgaande verdoving “verboden zou moeten zijn”.

Ook in Oostenrijk, Nederland, Polen, Engeland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland is er druk uitgeoefend om rituele slachtingen te verbieden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*