Rechter dwingt GAIA tot stopzetting campagne over paardenvlees uit Zuid-Amerika

De dierenrechtenorganisatie GAIA moet haar campagne tegen Zuid-Amerikaans paardenvlees met onmiddellijke ingang stopzetten. Indien niet riskeert GAIA een boete van 1.000 euro per dag. Dat is de uitspraak van het Brusselse Hof van Justitie. De dierenbeschermingsorganisatie heeft al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

GAIA had een poster- en online-campagne gelanceerd waarin werd beweerd dat paardenvlees dat uit Zuid-Amerika werd ingevoerd, afkomstig was van mishandelde dieren. In haar campagne richtte de dierenwelzijnsorganisatie zich vooral op de verkoop van paardenvlees door warenhuisketen Carrefour.


“Valse, misleidende en ongefundeerde informatie”.

De vereniging van de vleesindustrie, Febev, en de twee handelaars in paardenvlees, Equinox en Chevideco, stapten onmiddellijk naar de bedrijfsrechtbank en vroegen een verbod op de campagne. Volgens hen was het rapport in strijd met de eerlijke handels- en marktpraktijken en bevatte het “onjuiste, misleidende en ongefundeerde informatie die een schadelijke aanval op hun reputatie vormt”.

GAIA is niet voor de Ondernemingsrechtbank verschenen en is daarom bij verstek veroordeeld. Op straffe van een dwangsom van 1 000 EUR per dag moet zij haar campagne staken. De boete is echter gemaximeerd op 250.000 euro en het bevel geldt slechts tot 31 december.

Hoger beroep

Inmiddels heeft de dierenbeschermingsorganisatie via haar advocaat laten weten tegen het besluit in beroep te gaan. “GAIA heeft kennis genomen van de mishandelingsbeslissing van de rechter van 30 september 2021 en heeft vandaag opdracht gegeven alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat deze rechterlijke uitspraak van de ondernemingsrechtbank uit de rechtsorde wordt geschrapt”, aldus advocaat Anthony Godfroid.

“In een democratische samenleving moeten vleesimporteurs ook accepteren dat er dierenbeschermingsorganisaties zijn die hun recht op vrije meningsuiting gebruiken om te protesteren tegen misstanden. Ik zal de rechtbank een dik dossier voorleggen waaruit de mishandeling van Zuid-Amerikaanse paarden blijkt. De importeurs willen dat dit stinkende potje bedekt houdent. Ze komen er niet mee weg!”

Tweede veroordeling voor GAIA inzake paardenvlees

Het is niet de eerste keer dat de dierenrechtenorganisatie is veroordeeld voor haar campagne voor Zuid-Amerikaans paardenvlees. In een eerdere campagne werd beweerd dat slagerijketen Renmans misbruikt paardenvlees verkocht. Het Brusselse hof van beroep veroordeelde GAIA daarvoor in 2018.

Bron :VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*