Prijs van vlees stijgt

Zoals u wellicht hebt opgemerkt, is de prijs van rundvlees de laatste tijd aanzienlijk gestegen. De oorlog in Oekraïne en de stijging van de energieprijzen zijn niet de enige redenen. In feite is de belangrijkste verklaring de wet van vraag en aanbod. Het aantal dieren in België is de laatste jaren sterk gedaald. Dit geldt met name voor het Belgisch Witblauw. Als gevolg daarvan verkopen de boeren hun vlees tegen een betere prijs.

Franz Chevalier, al meer dan 40 jaar landbouwer in Bassilly, is blij dat hij zijn dieren eindelijk tegen een hogere prijs kan verkopen. Zijn bedrijf telt nu nog maar 120 stuks vee, tegen meer dan 200 vroeger. Enkele maanden voor zijn pensionering ziet hij een prijs die volgens hem eindelijk correct is: “Het is een genoegen te zien dat eindelijk aan al onze eisen wordt voldaan en dat de prijs rendabel begint te worden. Maar al snel relativeert onze landbouwer het werkelijke voordeel van deze prijsstijging, gezien de stijgende productiekosten: “Als je zegt dat de prijs van vlees met 20% stijgt, is dat niet een stijging van de winst met 20%! De inputs zijn sterk gestegen. Er zijn meststoffen waarvan de kosten vier of zelfs vijf keer zo hoog zijn geworden!

Prijs gaat traag omhoog in slagerijen

In de slagerij is de consument niet ontsnapt aan de prijsstijging. Maar zoals Thomas Sandras, van slagerij Clotaire in Ath, uitlegt, is het onmogelijk om alle kosten die de pan uit rijzen door te berekenen… met het risico de klant af te schrikken. “Mijn vleesgrossier vertelt me dat hij steeds meer moeite heeft om de dieren die we zoeken op de boerderijen te vinden. Hij is verplicht de prijs te betalen. En zo berekenen wij hier de prijs door, maar beetje bij beetje, want een te grote stijging in één keer is niet mogelijk.

De vraag is nu hoe de tendens kan worden omgebogen, aangezien de Waalse veestapel naar schatting elk jaar met 2% afneemt, met alle bekende gevolgen van dien.

bron: RTBf

)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*