Politici protesteren tegen besluit om helft van eetkraampjes op Gentse feesten een verbod op vleesverkoop op te leggen

Oppositiepartij N-VA blijft zich verzetten tegen de regels om het aantal vegetarische eetkraampjes op het Gentse volksfeest uit te breiden. Anneleen Van Bossuyt, die zelf vegetariër is, noemt de regels “volledig verdraaid”. De nieuwe details geven aan wat (niet) mag verkocht worden en waar.

Het stadsbestuur heeft donderdag 8 april 2022 de laatste hand gelegd aan de details van de eetkraampjes op het Gentse festival. Er is veel kritiek omdat de helft van de kraampjes geen vlees meer mag verkopen.

Er is plaats voor 30 eetkraampjes tijdens het festival. In 14 daarvan is vlees verboden: 10 kraampjes moeten vegetarisch zijn, 4 veganistisch. Daarnaast zijn er 10 kramen voor vleesgerechten: van gebakken broodjes tot hamburgers en alles met een vleesbodem. De andere zijn voor broodjes of oliebollen (3) en pizza of pasta (3).

De N-VA besluit dat “in minder dan de helft van de kramen nog vlees kan worden geserveerd”. “Dat blijkt nog extremer te zijn dan oorspronkelijk aangekondigd”, zegt fractieleider Anneleen Van Bossuyt. Volgens de N-VA is het aanbod dus “volledig vertekend”.

Flexitariër

Van Bossuyt haalt een enquête uit 2018 aan, volgens welke ongeveer 7% van de Gentenaars een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. De N-VA-ster wees er op het stadhuis op dat ze zelf een vegetarisch dieet volgt. “Maar het stadsbestuur moet zich niet met ons bord bemoeien.”Het raadslid zou vooral graag een grotere diversiteit aan voedsel zien. “We volgen gewoon de maatschappelijke trend, net als veel horecazaken en festivals”, zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), raadslid voor festivals bij de gemeente. In dezelfde enquête omschreef 15% van de Gentenaars zichzelf als ‘flexitariër’, d.w.z. mensen die regelmatig een vegetarisch dieet volgen. En dat percentage stijgt. Uit een enquête in januari van dit jaar bleek dat 28% van de Belgen minstens drie dagen per week vegetarisch eet. De consumptie van vlees en vis daalt, vooral bij jongeren.

Het valt nog te bezien hoeveel vegetarische en veganistische eetkraampjes er uiteindelijk op festivals zullen staan. De locaties van de eetkraampjes worden op 6 mei geveild. Als niemand biedt, blijft de kraam gewoon leeg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*