Monument in de beenhouwerijbranche – Slagerij Pauwels – sluit de deuren

Aan het Sint-Jansplein in Antwerpen gaat de beenhouwerij van Daniel Cappelle (76) en Martha Pauwels dicht. Er komt een viswinkel in de plaats. Vijftig jaar lang runde Daniel hier zijn slagerij en hij deed het met hart en ziel. Maar nu hij midden zeventig is, wil het lichaam niet goed meer mee. Vandaar zijn beslissing om het slagersmes neer te leggen.

Daniel begon zijn carrière als leerjongen bij een slager in Oostende. Hij werkte er voor kost en inwoon. Toen hij 18 jaar was deed hij zijn militaire dienst in Burcht. Daarna werkte hij bij tal van slagers in het Antwerpse. Zijn droom was echter een eigen slagerij te starten. Toen hij hoorde dat er een plek vrij kwam aan het Sint-Jansplein, trok hij er naar toe. Hij vertelde de eigenaar dat hij het pand niet kon kopen, maar het wel wilde huren. De eigenaar had echter goed nieuws voor hem: ” Je mag gratis starten. We zien dan wel hoe het evolueert.”

En zo begint het mooie verhaal van deze bijzondere slagerij. Met noeste arbeid – eigen aan zijn West-Vlaamse arbeidsethos – bouwde hij zijn zaak uit tot een goede slagerij met naam en faam.En het ging goed. Heel goed zelfs. Vers vlees was hier vlees met de k van kwaliteit. Ook naar volume toe werd er heel wat verzet. Groot werd het echter niet, want Daniel deed alles samen met zijn vrouwtje. “Ik ben te perfectionistisch om met personeel te kunnen werken”, mijmert hij.

Het pand kreeg al een paar keer de titel van de mooiste beenhouwerij. De bijzondere plafond en de glas-in-lood ramen boven de deuren zijn bijzonder mooi (zie onder erfgoed Antwerpen).

Onroerend erfgoed van Antwerpen

Slagerij Pauwels is gevestigd in een eind-19de-eeuws woonhuis, gebouwd in 1879, maar al in 1883 verbouwd tot winkel. In 1929 krijgen gevel en winkel een nieuw uitzicht en wordt het interieur van deze slagerij wellicht ontworpen. Vooral het bijzondere plafond met achter-glas-schildering is goed bewaard. Slagerij Pauwels ligt aan de zuidelijke zijde van het grote, rechthoekig Sint-Jansplein, dat soms ook aangeduid wordt als Sint-Jansplaats, en gelegen is in Antwerpen-Noord tussen Vondelstraat en Sint-Gummarusstraat. De bebouwing van het plein bestaat overwegend uit eind-19de- of begin-20ste-eeuwse winkelhuizen. Slagerij Pauwels is gevestigd in een pand dat van oorsprong een neoclassicistisch burgerhuis was, gebouwd in 1879, in opdracht van J.F. Janssens. In 1883 doet aannemer E. Peeters een aanvraag voor de weduwe Janssens om het woonhuis te verbouwen tot een winkel met uitstalraam. In 1887 wordt een aanvraag ingediend om een atelier te bouwen, maar het is niet duidelijk welke functie dit atelier had. Sinds begin jaren 1920 heeft Vingerhouts hier een slagerij. Na Vingerhouts volgt slager Spooren op. De huidige slager Pauwels is hier sinds 1976 actief.

Lees verder

Beelden: Google my business

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*