Meer dan de helft van de Europeanen geeft aan bewust minder vlees te eten

Meer dan de helft van de Europeanen geeft aan bewust minder vlees te eten, een stijging van enkele percenten ten opzichte 2021, toen was het 46%. Een enquête in tien EU-lidstaten toont die vermindering in vleesconsumptie aan, met Duitsland, Frankrijk en Italië als koplopers. Ongeveer 27 procent beschrijft zichzelf als flexitariër, 5 procent als vegetariër, 4 procent als pescotariër en 3 procent als veganist.

Opvallend is dat gezondheid (47 procent) de belangrijkste drijfveer is voor minder vleesconsumptie, gevolgd door milieu en klimaat (29 procent) en dierenwelzijn (26 procent). De cijfers tonen een aanhoudende verschuiving naar meer plantaardige voeding in heel Europa, waarbij 43 procent aangeeft vaker voor plantaardige alternatieven te kiezen. Smakelijkheid (53 procent), gezondheid (46 procent) en betaalbaarheid (45 procent) zijn belangrijke overwegingen.

Niet alleen de jeugd

Opvallend is dat niet alleen jongeren, maar ook babyboomers nadenken over hun vleesconsumptie, waarbij 29 procent van hen zich als flexitariër beschouwt.

Plantaardige kip is de meest populaire vleesvervanger, met bijna drie op de tien Europeanen die wekelijks voor dit alternatief kiezen. Plantaardig rundvlees, vis en varkensvlees volgen met iets lagere percentages.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*