Maxim Breemeersch wint ‘Het Gouden Mes’ 2021

Het Gouden Mes, de Vlaamse vakwedstrijd voor leerjongeren/ duaal leren slager, vierde dit jaar zijn 15de jubileumeditie  tijdens de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk op maandag 27 september 2021. Winnaar van het Gouden Mes werd Maxim Breemeersch, cursist aan Syntra West, campus Kortrijk.

Foto: De jongens en meisjes vervullen hun opdrachten binnen een strakke tijdslimiet

Negen kandidaten uit het 2de en 3de ( specialisatie)jaar slager-spekslager  binnen leertijd/duaal leren van de Vlaamse Syntra opleidingscentra en de centra duaal leren namen deel. Het zijn jongeren die al met beide benen in de praktijk van de slagerij staan. De kandidaten kwamen uit de lescentra van Antwerpen, Gent, Hasselt en Kortrijk.De wedstrijd ging door in de demonstratieruimte van hall 4, waar ook de proclamatie volgde gisteren om 18 uur.

Doelstellingen vakwedstrijd

De doelstellingen van de vakwedstrijd bestaan er in om promotie te voeren voor het beroep. De wedstrijd wil zich focussen op het ambachtelijke karakter in het slagersberoep. Daarnaast wil Syntra het product vlees valoriseren en de deelnemers de mogelijkheid geven om op nationaal vlak het vakmanschap te vergelijken en eventueel een eerste stap te zetten tot deelname aan internationale vakwedstrijden.

Met deze opleiding wil men het niveau ervan verhogen.

Wedstrijdopgave

Aan de wedstrijdopdrachten werd ook dit jaar niets veranderd. Zij  bestonden uit drie prestaties binnen een tijdspanne van anderhalf uur.

De eerste opdracht bestond uit het doorsnijden van een varkensribstuk aan de eerste rib, een filetstuk en heupstuk uitbenen op vlies, het uitgebeende stuk verwerken tot gebraad en gehaktvlees en het verkoopklaar maken van de eerste opdracht. Voor de tweede opdracht dienden de negen leerlingen de mignonette perfect uit te vliezen, af te snijden en op de juiste dikte te presenteren. Verder verwachtte men dat de deelnemrs  ‘een gepelde’ van het schouderblad op vlies presenteerden en het vlees in hoogstens twee stukken versneden. De derde opdracht  bestond uit 1 kg gehakt  en sneden spek, te verwerken en te bereiden tot drie verschillende panklare producten naar vrije keuze met presentatie op schotel.

Al die taken moesten uitgevoerd worden terwijl het publiek, de pers en de jury de handelingen nauwlettend in ’t oog hielden. Opmerkelijk waren er voor het eerst twee jonge meisjes onder de deelnemers.

Foto: De negen deelnemers wachten in spanning op de prijsuitreiking.

Winnaars

De Wisseltrofee kwam in handen van Syntra Midden-Vlaanderen. Nadat de prijs van de creativiteit  naar Brent Bouquet van Syntra Midden-Vlaanderen was gegaan, waren er nog drie plaatsen te verdedigen.

Tweede en derde plaats

De derde plaats was voor Enzo Lenaerts van PIVA, Provinciaal Instituut Antwerpen. De tweede plaats  ging naar Brent Bouquet van Syntra Midden-Vlaanderen.

De tweede plaats  ging naar Brent Bouquet van Syntra Midden-Vlaanderen.

Bijschriften foto’s:

Foto 1:Enzo Lenaerts, PIVA-Antwerpen, ontvangt talrijke geschenken voor zijn derde plaats.

Foto 2: Brent Bouquet, Syntra Midden-Vlaanderen, viel twee keer in de prijzen: hij werd tweede en mocht ook de prijs van de creativiteit mee naar huis nemen.

Gouden Mes

Het ‘Gouden Mes 2021’ was bestemd voor Maxim Breemeersch  van Syntra West, campus Kortrijk.

Maxim Breemeersch, Syntra West, campus Kortrijk, werd de winnaar van het ‘Gouden Mes 2021’. Sarah Dupont van de firma Dupont schonk het fraaie mes aan de blije winnaar. Yvan Claeys, Vlaamse voorzitter van de Landsbond, kijkt tevreden toe.

Wat is leertijd/duaal leren?

In de leertijd/duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar een opleiding volgen, die leidt tot vakmanschap en ondernemerschap. De leertijd/duaal leren richt zich tot jongeren, die al doende een beroep willen aanleren. De opleiding verloopt niet via lessen op de schoolbanken, maar in de praktijk in de onderneming bij een patroon-opleider. Eén dag per week volgt de leerling theoretische en praktische beroepskennis en algemene vorming in een erkende Syntra-lesplaats. Momenteel is de Leertijd in een overgangsfase naar het Duaal leren.

Foto’s : Emilia Van Eynde

Auteur en foto’s: Emilia Van Eynde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*