Listeria: helemaal vermijden kan niet!

Ze is zeldzaam, maar dodelijk. De listeriabacterie jaagt niet alleen consumenten de stuipen op het lijf, ook voedingsbedrijven nemen draconische maatregelen om besmettingen te voorkomen. “Maar de listeriabacterie helemaal vermijden, kan niet”, zegt Frank Devlieghere, hoogleraar microbiologie aan de UGent. “Listeria is alomtegenwoordig en zit in alle rauwe grondstoffen. Al zijn lage hoeveelheden geen probleem. “We eten met z’n allen regelmatig listeria. Zolang de niveaus niet te hoog zijn, zal niemand ziek worden.”

Voedingsbedrijven zijn verplicht verregaande maatregelen te nemen en ondergaan ook strenge controles – van de overheid en retailers – om het risico op een besmetting zo veel mogelijk in te dijken. “Maar de listeriabacterie helemaal vermijden, kan niet”, zegt Frank Devlieghere, hoogleraar microbiologie aan de UGent. “De bacterie zit in alle rauwe grondstoffen. Rauwe zalm bijvoorbeeld is van nature besmet met listeria. Bovendien gedijt de bacterie goed bij lage temperaturen, waardoor ze zich ook heel snel kan vestigen in productieomgevingen, die vandaag vaker gekoeld zijn. Dat competitief voordeel heeft listeria op andere bacteriën.”

Hoe vermijden?

Fabrieken kunnen twee zaken doen, aldus de professor. “Vermijden dat de bacterie op de producten terechtkomt en ze zeker niet laten uitgroeien als ze aanwezig is.” Voedingsbedrijven schakelen gespecialiseerde schoonmaakbedrijven in om te reinigen en te desinfecteren, maar de bacterie vestigt zich soms in plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. “Denk aan condensors van koelinstallaties, afvalputjes of wieltjes van karren. Soms gaat men machines helemaal uit elkaar halen om de bron van een besmetting te zoeken.” Ook door producten bij heel hoge temperaturen (meer dan 70 graden Celsius) te verpakken, kan de bacterie worden geweerd. “Maar opnieuw: een absolute garantie is er niet, tenzij je het proces volledig in steriele lucht uitvoert. Dat is praktisch niet haalbaar.”

Bron: Vilt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*