Jasper De Marie wint “Het Gouden Mes 2018”

Auteur en foto’s: eve

Het Gouden Mes, de tweejaarlijkse Vlaamse Vakwedstrijd voor slagers uit de Leertijd, vierde dit jaar zijn  13de editie tijdens de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk op maandag 1 oktober 2018.

Winnaar van het Gouden Mes werd Jasper De Marie, cursist aan Syntra Midden – Vlaanderen, lesplaats Gent.

De wedstrijd vond plaats onder de bescherming van Syntra Vlaanderen, het Vlaamse agentschap voor ondernemersvorming en werd georganiseerd door het comité Provinciaal Verbond der Slagers –Spekslagers West-Vlaanderen en Syntra West.

Elke Syntra-lesplaats, die slagersopleidingen in de Leertijd organiseert, kan deelnemers uit het derde jaar leertijd inschrijven. Twee Vlaamse centra deden dit: Syntra Midden- Vlaanderen, lesplaats Gent en Syntra West, lesplaats Kortrijk.

4 jonge deelnemers

De 4 jonge deelnemers volgen hun praktijk bij een zelfstandige slager of gerant. Allen hadden ze zich maanden voorbereid op deze prestigieuze wedstrijd: Pieter-Jan Bonamie, Jasper De Marie, Ian Van De Velde en Kain Vanmeerhaeghe.

De wedstrijd ging door in de demonstratieruimte van hall 4, van 13.30 u tot 16 u. Proclamatie volgde gisteren om 18 uur.

Doelstellingen

De doelstellingen van de vakwedstrijd bestaan er in om promotie te voeren voor het beroep. De wedstrijd wil zich focussen op het ambachtelijke karakter in het slagersberoep. Daarnaast wil Syntra het product vlees valoriseren en de deelnemers de mogelijkheid geven om op nationaal vlak het vakmanschap te vergelijken en eventueel een eerste stap te zetten tot deelname aan internationale vakwedstrijden.


Jurylid Etienne De Vleminck legt tijdens de wedstrijd uit aan Jasper De Marie ( latere winnaar) hoe het mes op correcte wijze te manipuleren.

Drie opdrachten

Aan de wedstrijdopdrachten werd ook dit jaar niets veranderd.

Zij bestonden uit drie prestaties binnen een tijdspanne van anderhalf uur.

De eerste opdracht bestond uit het doorsnijden van een varkensribstuk aan de eerste rib, een filetstuk en heupstuk uitbenen op vlies, het uitgebeende stuk verwerken tot gebraad en gehaktvlees en het verkoopklaar maken van de eerste opdracht.

Voor de tweede opdracht dienden de 4 leerlingen de mignonette perfect uit te vliezen, af te snijden en op de juiste dikte te presenteren. Verder verwachtte men dat de deelnemers ‘een gepelde’ van het schouderblad van het rund op vlies presenteerden en het vlees in hoogstens twee stukken versneden.

De derde opdracht bestond uit 1 kg vers gedraaid gehakt met 10 sneden gerookt spek te verwerken en te bereiden tot drie verschillende panklare producten naar vrije keuze met presentatie op schotel.

De jongeren werkten naarstig door in aanwezigheid van juryleden, patroons, vrienden en publiek.

Wedstrijdleider Norbert Van Speybroeck bedankte de cursisten voor hun inzet. Hij gaf hen de boodschap mee dat zij voor een prachtig beroep met toekomst hebben gekozen. De studie combineren met de vaardigheden op de werkvloer leidt tot een snel besef van wat het slagersberoep allemaal te bieden heeft, aldus nog de wedstrijdleider.

Dolblij

Vier laureaten wachten gespannen de wedstrijduitslag af.

De Wisseltrofee kwam in handen van Syntra Midden-Vlaanderen, lesplaats Gent.

Nadat de prijs van de creativiteit  naar Kain Vanmeerhaeghe van Syntra lesplaats Gent was gegaan, waren er nog drie prijzen te verdelen. De derde plaats was voor Kain Vanmeerhaeghe van lesplaats Gent en de tweede plaats ging naar Pieter-Jan Bonamie van lesplaats Kortrijk.

Het ‘ Gouden Mes 2018’ werd dolblij in ontvangst genomen door Jasper De Marie, van Syntra Midden-Vlaanderen, lesplaats Gent.

Ian Van De Velde werd als vierde laureaat ook eervol gehuldigd.

Foto’s: eve

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*