Intermarché neemt de activiteiten van Carrefour Mestdagh over

De Franse groep Intermarché neemt de Carrefour Market-activiteiten over van de Waalse groep Mestdagh. Het familiebedrijf maakte dit bekend tijdens een speciale personeelsvergadering op 1 maart 2022.

De groep Mestdagh heeft een koper gevonden: de Franse supermarktgroep Intermarché zal alle winkels overnemen. Het gaat om 87 supermarkten. Afgelopen december had de Mestdagh-groep al aangekondigd dat het zijn exclusieve partnerschap met Carrefour op 1 januari 2023 zou beëindigen. De Waalse groep is de belangrijkste franchisegever van Carrefour, maar verkeert al jaren in een moeilijke situatie.


De overname van Intermarché is een verrassing: de Franse supermarktgroep is al aanwezig in Wallonië met 78 supermarkten.” Met 87 supermarkten voor Mestdagh en 78 winkels voor Intermarché België zal de nieuwe groep een ideale territoriale dekking hebben en de consumenten de gecombineerde kracht van beide groepen bieden”, aldus de groep in een persbericht.

Het valt nog te bezien of Intermarché alle Mestdagh-winkels open zal houden. Op sommige plaatsen is kannibalisatie mogelijk. Carrefour Mestdagh heeft ook verschillende winkels in Brussel en Vlaanderen, onder meer in Aarschot en Tienen, waar Intermarché voorheen niet aanwezig was.

Belangrijke speler

“De familie Mestdagh heeft besloten in te gaan op het aanbod van Groupement Les Mousquetaires aan Intermarché om de aandelen van Mestdagh NV te kopen. Hierdoor ontstaat een belangrijke speler in de Belgische retailsector. De nieuwe groep is goed vertegenwoordigd in het hele land met 87 Mestdagh-supermarkten en 78 Belgische Intermarché-winkels. De groep biedt de consument de voordelen van de gebundelde kracht van beide groepen”, aldus nog het persbericht.

In België heeft Intermarché een verkoopoppervlakte van meer dan 90.000 m2 en een omzet van 780 miljoen euro in 2021, terwijl de Mestdagh-groep een verkoopoppervlakte heeft van meer dan 135.000 m2 en een omzet van 694 miljoen euro vorig jaar.

Sociale onrust

“De twee bedrijven willen hun gemeenschappelijke waarden, familiale karakter en kwaliteitsnormen combineren om Intermarché in België te versterken en zo ook het voortbestaan en de toekomstige groei van de Mestdagh-winkels te verzekeren. Onder voorbehoud van de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten zal de overname van Mestdagh NV door Groupement Les Mousquetaires voor Intermarché plaatsvinden op 1 januari 2023”, aldus het bedrijf. De vakbonden noemen de overname nu al “duidelijk geen goed nieuws”.
De socialistische en christelijke vakbonden vrezen dat Intermarché uitsluitend met franchisenemers gaat werken. “En de arbeidsvoorwaarden zijn niet zo goed” als in de geïntegreerde distributie, aldus Myriam Delmée (Setca) en Evelyne Zabus (CNE). Intermarché “engageert zich niet op sociaal vlak”, “er is geen garantie over het soort banen” of over het voortbestaan van de winkels, want sommige Intermarché-winkels zijn soms slechts 500 meter verwijderd zijn van een Mestdagh-winkel”, aldus Zabus.

Bron: RTL , RetailDetail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*