IFFA 2022: topics variëren van digitalisering tot voedseltrends

2022 is het IFFA-jaar ̶ de industrie kijkt met grote verwachtingen uit naar haar belangrijkste ontmoetingsplaats om innovaties te bespreken over de topthema’s automatisering, digitalisering, voedselveiligheid, duurzaamheid, voedseltrends en individualisering.

De eisen voor de productie van vlees en vleesalternatieven zijn hoog: voedselveiligheid, gebrek aan geschoolde werknemers, kostenefficiëntie, transparantie in de toeleveringsketen, klimaatbescherming en een enorme verscheidenheid aan producten in combinatie met nieuwe behoeften van klanten zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen van de komende jaren. De industrie toont oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan op IFFA ̶Technology for Meat and Alternative Proteins ̶ in Frankfurt am Main van 14 tot 19 mei 2022.

Automatisering en digitalisering

+Automatisering blijft een van de topprioriteiten in de vlees- en eiwitindustrie: moderne robotoplossingen gekoppeld aan kunstmatige intelligentie spelen een belangrijke rol in het optimaliseren van processen en tegelijkertijd het verhogen van de opbrengst, flexibiliteit en voedselveiligheid. Voedselveiligheid staat voorop en innovatieve oplossingen op het gebied van hygiënisch ontwerp staan dan ook centraal tijdens IFFA.

Door alle gegevens te registreren en op intelligente wijze te koppelen, kan de productie in realtime worden gevolgd en kunnen eventuele storingen in de operatie onmiddellijk worden opgespoord. Digitalisering, een ander topthema op IFFA 2022, biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en traceerbaarheid in de toeleveringsketen en voor kwaliteitsbeheer. De volgende stap in de toekomst is de Data-Driven Factory: de stroom van gegevens in beide richtingen tussen productie en verkooppunt maakt compleet nieuwe product- en marketingideeën mogelijk.

Alternatieve eiwitten en duurzame kwaliteit

Hoog op de agenda van IFFA staat klimaatneutraal produceren – een doel dat de EU heeft gesteld in de Green Deal voor 2050. Wat zijn verdere ontwikkelingen om de energie- en hulpbronnenefficiëntie te verhogen? Welke concepten kunnen worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan? Hoe kan verpakkingsmateriaal worden verminderd zonder aan kwaliteit in te boeten? De exposanten en het aanbod op IFFA 2022 zullen antwoorden geven op alle aspecten van duurzaamheid.

Het consumentengedrag is veranderd – de verscheidenheid aan producten neemt voortdurend toe. Flexitariërs grijpen naast vlees ook naar producten op basis van alternatieve eiwitten en willen hun vertrouwde voedingspatroon daarbij niet opgeven. Industrie en handel reageren op deze voedingstrend met een verscheidenheid aan vleesalternatieven. IFFA 2022 zal daarom zowel de procestechnologie van vlees als van alternatieve eiwitten – met plantaardige producten of gekweekt vlees – onder de aandacht brengen.

Individualisering

De coronavirus pandemie heeft ook invloed op het consumentengedrag. Hier kan de handel scoren met zijn hoogwaardige voeding. Innovatieve slagers onderscheiden zich van de massaproductie met een individueel en regionaal productaanbod. Met de individualisering van hun assortiment, ook een topthema op IFFA, spelen ze in op de behoefte van de klant aan onmiskenbare smaak en topkwaliteit.

Meer informatie over de topthema’s van IFFA: http://iffa.com/top-themes

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*