Het slachthuis van Rochefort verkocht om Qualibeef te redden

Qualibeef (ex-Veviba) moest zich door middel van een gerechtelijke reorganisatie beschermen tegen haar schuldeisers. De familie Verbist zal het slachthuis van Rochefort verkopen om de herintroductie van Qualibeef te financieren.

De een verkopen om de ander te redden. Dit zou de moraal van de volgende fabel kunnen zijn. Bijna een jaar na het voedselschandaal heeft het vleesverwerkings- en verkoopbedrijf Veviba (nu Qualibeef) zich via de gerechtelijke reorganisatieprocedure (PRJ) laten beschermen tegen zijn schuldeisers. Dit is ook het geval voor het bedrijf Abattoir et marché de Bastogne (AMB). Christian Kerkhofs, CEO van Qualibeef, bevestigde de informatie en stelde dat beide bedrijven hierdoor vanuit een lege pagina opnieuw kunnen starten.

Vervalsing

Het schandaal in kwestie dateert van maart vorig jaar. Wanneer de onderzoeksrechter de site van Veviba in Bastogne binnenvalt, stelt hij vast dat er sprake is van vervalsing van informatie op de vriesdata, terwijl meer dan 50% van de gecontroleerde documenten niet conform zijn. De rest is bekend. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) trekt zijn goedkeuringen in Veviba in en de belangrijkste klanten uit de grootdistributiesector staken hun samenwerking met het bedrijf.

Nieuwe klanten

Bijna een jaar later zijn de wonden nog steeds niet gesloten. Op vrijdag 15 februari heeft de rechtbank van Neufchâteau het verzoek tot gerechtelijke reorganisatie (PRJ) van Qualibeef en de firma Abattoir et marché de Bastogne (AMB) goedgekeurd. Het ministerie van Justitie heeft een termijn van drie maanden vastgesteld, zodat de managers van de twee ondernemingen een herstelplan kunnen indienen na onderhandelingen met de belangrijkste schuldeisers over een schuldvermindering.
“We hebben zes maanden gevochten om de voorzieningen terug te krijgen en toen we daar aankwamen, waren we onze inspanningen gesmoord door geldtekort”. aldus Kerkhofs

Nieuwe sales

“We hebben zes maanden gevochten om de goedkeuringen terug te krijgen en toen we daar aankwamen, werden we in de kiem gesmoord door het geld”, aldus Christian Kerkhofs, de crisismanager van Sogepa, die inmiddels is benoemd tot CEO van Qualibeef en AMB.

Zoals we ons kunnen voorstellen, zijn de afgelopen maanden ingewikkeld geweest voor dit bedrijf en het is inderdaad nodig geweest om onze inspanningen te verdubbelen om goedkeuringen terug te krijgen en klanten te vinden. In dit verband is een nieuwe sales manager aangesteld. Voordat hij naar Bastogne vertrok, was hij vleeskoper bij Colruyt en was hij verantwoordelijk voor de uitsnijderijen voor de distributeur. “Onze nieuwe sales manager heeft klanten over de streep getrokken, maar we hadden geen geld meer om vee te kopen”, legt Christian Kerkhofs uit.

Verbist redt

Uiteindelijk komt de oplossing van de familie Verbist. Ter herinnering, de Verbist, via de overkoepelende onderneming Anlofia, bezit Qualibeef, AMB, Lanciers (slachthuis en uitsnijderij in Rochefort, sinds Roche4Meat), en Adriaens (slachthuis en uitsnijderij in Zottegem). Om de levensvatbaarheid van het aan de schuldeisers en rechters van de rechtbank van Neufchâteau voor te leggen financiële plan te waarborgen, heeft de familie Verbist ermee ingestemd Roche4Meat te verkopen om de nodige kasmiddelen te genereren.

Slachthuis

Volgens onze informatie is de verkoop van dit slachthuis, dat meer dan 6.000 vierkante meter in Rochefort beslaat, bijna voltooid. Roche4Meat, met een jaarlijkse omzet van 35 miljoen euro, heeft ongeveer 70 mensen in dienst. “De verkoop van de site van Rochefort maakt het mogelijk om de herstart van Qualibeef te financieren. Wij zullen onze klanten blijven benaderen”, zegt Christian Kerkhofs, vol vertrouwen over de toekomst van Qualibeef.

Opgemerkt dient te worden dat het herstelplan dat aan de rechter-commissarissen zal worden voorgelegd, niet voorziet in ontslag. “We hebben een hecht en verenigd team en we hebben een eenvoudiger structuur dan voorheen”, aldus Qualibeef’s CEO, die ervoor zorgt dat het herstelplan voorzichtig is.

Bron: L’Echo

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*