Slager Erwin Mertens promoot procureur of spiering: het lekkerste stukje varkensvlees

Erwin Mertens promoot samen met Sofie Dumont het lekkerste stukje varkensvlees: procureur of spiering.”Belgisch varkensvlees is het beste ter wereld. “Het lekkerste stukje varkensvlees is de procureur of ook wel spiering genoemd. Dat vlees is afkomstig van de nek van het varkens. Het heeft een delicate smaak, is sappig en mals als boter die smelt in je mond”, vertelt Erwin Mertens. Dze slager werd vier keer beste slager van België en is ook horeca-ondernemer. Als het aan hem ligt, krijgt procureur een ereplaats aan tafel.

Procureur, spiering of varkensnek is drie keer hetzelfde stukje vlees. U kunt de slager echter het beste om procureurs vragen, want dan is dit stukje al uitgebeend. Het vlees is goed doorregen en daardoor zeer sappig. “Het is het allerlekkerste stukje varkensvlees”, vindt slager Erwin Mertens van slagerij De Kapblok en voedingswinkel Hoase in Heverlee.

Erwin Mertens

“Belgische procureur staat als delicatesse op het menu van de beste restaurants ter wereld – van Moskou tot New York. Kijk je bij ons in de slagerstoog? Dan is het een van de goedkoopste stukken vlees. Echt een verborgen pareltje dus!”


‘Varkensvlees van bij ons’ staat garant voor een superieur, duurzaam, regionaal en smakelijk product. Belgische varkenskwekers werken volgens de hoogste kwaliteitsnormen en voor hen is dierenwelzijn een topprioriteit. De impact op het milieu wordt o.a. beperkt door een aangepaste huisvesting en een evenwichtige voeding. Hierdoor is ons Belgisch varkensvlees niet alleen één van de lekkerste, maar ook één van de duurzaamste ter wereld.

Bereiding


Hoe wordt procureur bereid? Met veel liefde en geduld, in een stoofpotje of rechtstreeks in de pan. Erwin Mertens heeft in samenwerking met Sofie Dumont een gerecht gecreëerd waar je je vingers bij aflikt. Volg het recept hieronder en verwen uw gasten met deze vergeten lekkernij.

INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN)

4 spieringkoteletten
1 klont boter
1 sjalot
Tak salie en tijm
Peper & zout
Ratatouille:

Olijfolie
1 ajuin
4 teentjes look
1 gele en 2 rode paprika’s
Peper en zout
1 kl oregano
1 el balsamico crème
400 g cubetti in blik
1 kl tabasco
1 smalle lange aubergine
1 courgette
3 tomaten
1 el tijmblaadjes
2 el olijfolie
BEREIDINGSWIJZE

Ratatouille:

 • Snij de ui en look fijn, stoof aan in olie en kruid met peper en zout.
 • Snij de rode paprika fijn en voeg toe samen met de cubetti, balsamico, peper, zout, oregano en tabasco, laat even onder deksel sudderen.
 • Snij de aubergine, courgette en tomaat in dunne schijfjes.
 • Snij de paprika in vier en dan in ongeveer even grote vierkanten als de courgette.
 • Doe de mooi ingedikte saus in een ovenschaal, neem nu telkens een schijf aubergine, tomaat, courgette en paprika en schik ze recht in de saus, doe zo verder tot alles is opgebruikt en de schotel vol is.
 • Meng de tijm en olie met peper en zout en smeer over het geheel.
 • Bedek de schotel met aluminiumfolie en steek 40 min in oven van 195°.
 • Neem de folie eraf en laat nog even een 10-tal minuten verder kleuren.

Vlees:

 • Kruid het vlees met peper en zout, laat de boter smelten in de pan en kleur elke kant mooi goudbruin samen met de doormidden gesneden sjalot en kruiden.
 • Overgiet het vlees geregeld met de schuimende boter.
 • Serveer eventueel met frietjes, rijst of aardappelen.
 • Je kan het uitgeschreven recept ook vinden op www.sofiedumont.be. Ontdek nog meer recepten met varkensvlees van bij ons op www.lekkervanbijons.be/vlees.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*