Het FAVV waarschuwt pluimveehouders voor vogelgriep

De komende herfst en winter zijn waarschijnlijk seizoenen waarin – meer dan in voorgaande jaren – rekening moet worden gehouden met de vogelgriep. Aangezien de herfsttrek is begonnen, bestaat er een reëel risico dat deze trekvogels het virus meenemen en verspreiden op hun tocht. Het FAVV volgt de situatie op het terrein op en herinnert de sector eraan de geldende bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen.

Sinds mei 2020 zijn in Rusland en Kazachstan talrijke gevallen van hoogpathogene aviaire influenza van het type H5 vastgesteld. Deze regio’s zijn de thuisbasis van veel trekvogels, maar dit jaar waren de aantallen bijzonder hoog. Er zijn gevallen van aviaire influenza vastgesteld, zowel bij wilde vogels als op boerderijen (commercieel en hobby).

In België werd het virus voor het laatst gezien in juni-juli 2017. Op dat moment werden 13 uitbraken van het hoogpathogene aviaire-influenzavirus H5N8 ontdekt bij pluimveehandelaren en hobbyboeren. In februari en maart 2017 werd het virus ook vier keer ontdekt bij wilde vogels.

Internationale deskundigen geloven dat het zeer waarschijnlijk is dat trekkende watervogels het virus meenemen op hun herfstmigratie. Er bestaat dus een reëel risico dat de Europese Unie de komende maanden te maken krijgt met besmetting. Hoewel ons land niet de eerste bestemming is voor de meeste trekvogels – Polen, Duitsland en Nederland zijn veel meer waarschijnlijke bestemmingen – moeten we toch zeer waakzaam zijn.

Bestaande bioveiligheidsmaatregelen zijn voldoende mits strikte naleving

De maatregelen die momenteel in België van kracht zijn, zijn streng en voldoende om het risiconiveau te beheren. Daarom is het voorlopig niet nodig om ze te versterken.
Ze kunnen worden geraadpleegd op de website van het FAVV: http://www.afsca.be/professionnels/productionanimale/santeanimale/grippeaviaire/mesures.asp.

Het FAVV roept alle pluimveehouders, hobbyisten en andere betrokken actoren op om deze bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen en bijzondere aandacht te besteden aan het voorkomen van de insleep van aviaire influenza op hun bedrijven, met name door contact met wilde vogels.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*