Grote corona-uitbraak brengt Tonniës verder in opspraak

Waar minder dan een week geleden sprake was van 400 coronagevallen bij het in opspraak geraakte Duitse vleesverwerkend bedrijf Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, is het aantal besmettingen intussen opgelopen tot 1.553. De Duitse regering zet in op grootschalige lokale maatregelen om de uitbraak van het virus in en rond de vestiging van Tonniës aan banden te leggen. De grote schaal van besmettingen zorgt ook dat de politieke discussie over de Duitse vleessector opnieuw wordt opgerakeld.

De uitbraak bij Tönnies in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is niet de eerste corona-uitbraak in de vleessector in Duitsland. Eerder waren er al veel besmettingen vastgesteld in slachthuizen in Coesfeld, Badem-Württemberg, Beieren en Sleeswijk-Holstein. Dat bracht in het land een hevige discussie op gang over de werkomstandigheden in de Duitse vleessector. Al langer wordt aangeklaagd dat de sector vooral goedkope Oost-Europese krachten, vaak in onderaanneming of detachering, inzet die dan worden gehuisvest in kleine ruimtes.

Eén op vier besmet

De nieuwe besmettingscijfers die nu bekendgemaakt zijn bij Tönnies zijn natuurlijk olie op het vuur. Het vleesverwerkend bedrijf in Rheda-Wiedenbrück is één van de grootste van het land. Bij het personeel werden 6.650 test afgenomen en daarvan waren er 1.553 positief. “Dit is een massale uitbraak die zeer ernstig moet genomen worden. Er bestaat een hoog risico op besmetting in de regio”, aldus een woordvoerder van de regering.

Omzet van 7 muljard euro

Het familiebedrijf Tönnies is een reus in de Europese vleesindustrie met vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het is ook actief in China. In 2019 rapporteerde het bedrijf een omzet boven de 7 miljard euro, via de slacht van ruim 20 miljoen varkens en bijna een half miljoen koeien. De sluiting van Tönnies zou volgens experten voor een opwaartse druk kunnen zorgen op de varkensprijs.

Contacttracing

Sinds zaterdag zijn drie experts van het Robert Koch-instituut ter plaatse. Een kleine twintigtal werknemers van het gezondheidsinstituut helpt ook bij het in het kaart brengen van de contacten van besmette patiënten. Tientallen medewerkers van het Duitse leger dragen hun steentje bij om de lange reeks coronatests afgehandeld te krijgen en trachten de contacten van de besmette personen in kaart te brengen.

Indamming in streek noodzakelijk

Het is de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen die zelf beslist welke concrete maatregelen genomen worden om de corona-uitbraak in te dammen. Plaatselijk zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten en hier en daar in de buurt zijn ook quarantainemaatregelen opgelegd. Er wordt niet uitgesloten dat de regio weer helemaal op slot moet.

.

Bron: VILT

Beeld: Wikimedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*