Generatie Z kookt niet, maar bestelt

Trouw bracht een verslag uit van het boek over de generatie Z. “Ze kunnen niet koken, haten hokjesdenken en zijn druk met het redden van het klimaat.” Dat zegt het boek ‘Gen Z. Verlangen naar verandering’ over generatie Z: jongeren die zijn geboren tussen 1995 en 2012. Het boek doet, aan de hand van data en onderzoek, toekomstvoorspellingen over de generatie.

Niet koken maar bestellen

“Generatie Z wil zo min mogelijk tijd verliezen aan dingen die niet leuk zijn. De jongeren vinden boodschappen doen, recepten opzoeken en dan een maaltijd bereiden vaak onnodig. Koken leert Z dus niet meer, eten afhalen is het devies. Tenzij er in het weekend vrienden langskomen. Dan willen de Z’ers, omdat koken ook een sociaal aspect heeft, nog wel eens een pan oppakken. In de andere gevallen halen ze dus een maaltijd. Dat doen ze het liefst in een fysieke winkel. Z vindt het belangrijk dat het eten gezond is en de ingrediënten vers.

Dat hoort bij de ambitie van deze generatie om fit te zijn en blijven. De jongeren sporten veel en roken en drinken weinig. Als ze hun gezonde maaltijd gaan halen, vinden ze het belangrijk dat de wachttijd ook een ervaring is. Een enthousiaste kok die met plezier lekker eten maakt, daar geniet Generatie Z van.

Vakmensen appreciëren ze erg

Deze jonge mensen kunnen passie en talent van anderen enorm waarderen. Van de diensten van vakmensen maken ze dan ook graag gebruik. Om die reden leren ze niet meer hun eigen band te plakken. Dat vinden ze zelf ook niet belangrijk, daar is tenslotte een fietsenmaker voor. Voor die fietsenmaker betalen ze graag en daarom zullen elektriciens, loodgieters en kappers de sterren van de toekomst worden. Zij kunnen dingen maken en creëren die de rest van de generatie verleert. De voorspelling is dat als gevolg van de afhaaltrend de keukens langzaam uit de huizen verdwijnen en dat alleen de koelkast en magnetron nog overblijven. De kans is groot dat op de plekken waar deze generatie snel wil worden bediend, zoals op stations, straks een robotchef zijn intrede maakt.”

‘Boek: Gen Z. Verlangen naar verandering’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*