‘Februari zonder supermarkt’ daagt consumenten uit

Vergeet Tournée Minérale, voortaan is het “Februari zonder supermarkt”. Met deze challenge wil het Zwitserse collectief ‘En Vert et Contre Tout’ mensen aansporen om hun inkopen een maand lang niet in de supermarkt, maar wel bij kleine handelaars te doen. Zo wil de organisatie de lokale handel een duwtje in de rug geven. Vorig jaar deden twintigduizend mensen mee in Zwitserland en Frankrijk en nu is de uitdaging ook overgewaaid naar België.

Met de actie wil het Zwitserse collectief de aandacht vestigen op milieubewustzijn, voeding en gezondheid. Verder is het de bedoeling om zelfstandige handelaars te ondersteunen, kruidenierszaken uit de buurt laten herontdekken en supermarkten laten weten dat ze niet akkoord zijn met de oververpakking van hun producten.

Gezonder en lokaler

“Het gaat niet om een boycot”, klinkt het bij ‘En Vert et Contre Tout’. “De focus ligt erop mensen gezonder te doen eten en de lokale handel te stimuleren. Er zijn bij de challenge geen specifieke regels omdat we beseffen dat het niet altijd mogelijk is alternatieven voor de supermarkt te vinden. Daarom moedigen we consumenten aan om simpelweg waar het mogelijk is, lokaal te winkelen.”

In België werden er al een aantal Facebookpagina’s opgericht voor de regio’s Brussel, Namen, Luik, Charleroi, Gent en Mechelen, en sinds kort ook voor Ottignies-Louvain-la-Neuve en Doornik. Op die pagina’s kunnen leden tips en leuke adresjes uitwisselen.
 

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*