Farmery, grote nieuwe versmarkt voor gourmands in Frameries, zoekt nog een slager

Farmery in Frameries*: het is een zeer ambitieus project waar Didier Donfut en Dany Derval aan werken. De opstart staat gepland voor november aanstaande, zodat het publiek de tijd heeft om deze nieuwe tempel van lekker eten te ontdekken voordat ze het menu voor hun nieuwjaarsfeest samenstellen. Want de Farmery Store wordt een overdekte markt, ja, maar ook veel meer dan een overdekte markt!

Didier Donfut en Dany Derval zullen nog voor de winter het 760 m² grote Epicentrum (het winkelcentrum van Les Quatre Pavés de Frameries) in gebruik nemen, onder het merk Farmery Store. Didier Donfut was PS-politicus en ooit burgemeester van Frameries, de Binchois Dany Derval, is bekend in de wereld van de gastronomie. Zijn bedrijf Paris Brussels Gastronomy is gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige voedingsproducten aan restaurants.


De boterham van de schooljongen…

Hun project, bestaande uit een drievoudige coöperatie, zal alle geneugten van de tafel onder één dak samenbrengen. De sleutelwoorden: korte keten, voorrang voor Waalse boeren en hoge kwaliteit. Dit is niet synoniem met gekke prijzen: ” We gaan geen Rob maken in Frameries! We willen ook ham aanbieden voor de boterham van de schooljongen”, zegt Dany Derval.

In het uitgestrekte pand van het Epicentrum zijn de grote werken klaar; het meubilair volgt: displays, koelkasten maar ook keukenapparatuur. Het voedsel zal niet alleen ter plaatse worden verkocht, rauw, maar ook gekookt. Via de coöperatieve ateliers kunnen producenten-medewerkers hun verse producten, in bulk of ter plaatse bereid, verkopen. “Dany Derval: “Als een kip na twee dagen niet verkocht is, koken we hem bijvoorbeeld in een waterzooi in onze werkplaats en verkopen we hem in potten. »

Fruit en groenten

De markt met fruit, groenten en andere goede lokale producten blijft echter de kern van het concept van de Farmery Store, waarvan de belangrijkste missie (“het gemeenschappelijke ideaal” dat een coöperatieve vereniging moet respecteren) is het zoeken en promoten van kwaliteitslandbouwproducenten. Maar de producenten zullen niet worden gevraagd om achter de toonbank te gaan staan. ” Nee, we bieden boeren een nieuwe manier aan om hun producten te verkopen, waardoor ze de mogelijkheid hebben om, in ieder geval gedeeltelijk, het supermarktkanaal te verlaten. Dit betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor de verkoop”, legt Didier Donfut uit.

Het overtuigen van boeren in de regio om mee te doen is een deel van de uitdaging, niet vanwege de kosten (1.000 euro per coöperatielid is niet de zee om te drinken), maar omdat het concept nieuw is. Sommigen zijn er al klaar voor. Een Genly-boer zal bijvoorbeeld zelfs drie hectare specifiek voor de Farmery Store gaan gebruiken voor de productie.

Breed gamma

Het is niet mogelijk voor de twee partners om “alleen biologisch” te doen. Ook “geen enkele lokale”, stelt Dany Derval: “Korte keten betekent: weinig of zelfs maar één tussenpersoon. Het bespaart tijd en geld, maar is ook erg vers. »

Om een compleet assortiment aan de klanten te kunnen aanbieden, is het onmogelijk om vast te houden aan “alleen maar “lokale productie. Dany Derval heeft zijn netwerk van leveranciers in Frankrijk nog: zij zullen ook leveren aan de Farmery Store, die alles wil kunnen aanbieden.

Slagerij, viswinkel, …

Er komt een slagerij (een slagerij is al ingehuurd, een tweede is gewenst), een viswinkel….

Didier Donfut en Dany Derval hebben ook nagedacht over het bestellen via internet (met afhaalpunt). Ze hopen in november hun Farmery Store te openen, met een team van een tiental mensen.

Bron: Sudinfo – La Meuse

  • Frameries is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Henegouwen. De erg verstedelijkte gemeente telt ruim 21.500 inwoners en ligt in de Borinage, een oude industrieregio ten zuidwesten van Bergen

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*