Failliet slachthuis Genk beboet voor slechte hygiëne

Bijna twee jaar na het faillissement van het slachthuis van Genk heeft de correctionele rechtbank van Tongeren het slachthuis veroordeeld voor enkele ernstige inbreuken op de hygiëne in zowel de slachtlijn voor varkens als runderen. De rechter legde het failliete slachthuis een boete van 24.000 euro op omdat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) er onder meer vuile messen en restanten van vorige slachtingen op de beide slachtlijnen had teruggevonden. 

Een maand voor het faillissement van het slachthuis in Genk (4 mei 2016) deden controleurs van het FAVV een hercontrole van het slachthuis omdat tijdens een eerdere controle verschillende onregelmatigheden waren vastgesteld. Zo werden tijdens de controle van eind maart 2016 kakkerlakken gevonden in de kleedkamer en eetruimte voor het personeel en raakten geslachte varkens de vloer van de koelruimte waar ze bewaard werden omdat die hiervoor te klein was. Het slachthuis kreeg toen een waarschuwing en enkele dagen tijd om zich in orde te stellen.

Tijdens de hercontrole enkele dagen later vonden de controleurs opnieuw enkele onregelmatigheden, zoals restanten van de vorige slachtdag op een schuif voor de darmen naar de darmwasserij, schimmel op verschillende vleeshaken die in varkensfrigo hingen en verschillende vuile messen in de verwerkingsruimte voor varkensvlees. Ook bij de runderlijn werden toen opnieuw onregelmatigheden vastgesteld. Zo werden slachtrestanten teruggevonden op de sterilisator voor de rugzaag en de rugzaag zelf. Op de rails van de runderlijn zelf werd er een overmatige vetaanslag vastgesteld.

“Uit de verschillende controles van het FAVV blijkt dat het slachthuis manifest, welbewust en structureel verzuimde om de toepasselijke reglementering inzake de levensmiddelenhygiene na te leven”, aldus de rechter.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*