Europees vee stoot 1/5 minder methaan uit sinds 1990

Welke impact heeft de veehouderij op de opwarming van de aarde? Deze vraag stond centraal tijdens een workshop van de Europese landbouworganisaties Copa-Cogeca en Council of European Young Farmers (CEJA) op 14 november in Brussel. Beleidsmakers en de landbouwsector legden de rol van boeren in de strijd tegen de klimaatverandering onder de loep. Ook aanwezig, Nicola di Virgilio van DG AGRI van de EU. Hij stelde dat de Europese veehouderij erin geslaagd is om sinds 1990 de methaanuitstoot met 21,2 procent te verminderen.

Landbouw :10 procent van de totale uitstoot, daling van 21,2%

Landbouw is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale uitstoot van alle broeikasgassen in de EU. Bijna de helft van die landbouwuitstoot bestaat uit enterische emissies (43%), die ontstaan bij het verteringsproces bij dieren. Maar, zo stelde di Virgilio, tussen 1990 en 2017 heeft de veehouderij zijn methaanuitstoot met 21,2 procent verminderd, terwijl de productie van melk en rundvlees in dezelfde periode grotendeels stabiel is gebleven. Dezelfde trend werd in bijna alle lidstaten waargenomen. 

Vergelijking met transportsector: 26% hoger sinds 1990

Nog interessanter wordt het als we dit vergelijken met de uitstoot van de transportsector. De emissies van het transport zijn sinds 1990 met 26 procent gestegen en blijven toenemen. Rund- en kalfsvlees stoot 238 kilogram CO2-equivalent per jaar per capita uit, terwijl een gemiddelde auto goed is voor 1800 kilogram per jaar. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU beschikt nu al over heel wat klimaat- en milieumaatregelen die de landbouw ondersteunen. Voor de periode na 2020 wil de Commissie deze instrumenten verder uitbreiden en lidstaten toestaan specifieke combinaties te maken van maatregelen om de ecosysteemdiensten van grasland te verbeteren, emissies te verminderen en de landbouw robuuster te maken zodat die meer bestand is tegen de klimaatveranderingen. 

Allerlei inspanningen

Verschillende landbouwers kwamen tijdens het event getuigen over de inspanningen die zij leveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Wekelijks de mest uit varkensstallen halen levert al een uitstootvermindering van 22 procent op. Ook minder voer, stalrenovaties waarbij materialen van de oude stallen hergebruikt worden, kort transport tussen boerderij en slachthuis, planten van bomen en hagen en de introductie van nieuwe technologieën zorgen ervoor dat de landbouw in Europa bij de meest efficiënte ter wereld behoort. 

Lage input, hoge output moet het doel zijn

Celia Nyssens van de ngo European Environmental Bureau merkte op dat de milieu-impact van de veehouderij verder gaat dan enkel de uitstoot van broeikasgassen. Ook de lucht- en waterkwaliteit en de beschikbaarheid van land krijgen eronder te lijden, stelde ze. Ze vroeg tegelijk of we zoveel landbouwgrond kunnen blijven gebruiken om gewassen te produceren en vee te voeden. “Want de voedselproductie stoot nu al op de grenzen van onze planeet en de grondstoffen zijn niet onbeperkt”, klonk het. In een tegenreactie zei Thorbjorn Koefoed, varkenskweker en voorzitter van de Deense Rural Youth, dat er misschien minder vee moet zijn, maar dat sommige landen op een betere manier produceren dan andere. “We moeten kijken waar we wat kunnen produceren met een lage input en een hoge output.”

Bron: IEG Policy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*