EU-parlement accepteert wel vleesnamen voor eiwitalternatieven, maar geen melk-, boter of roomverwijzingen

Een veganistische hamburger kan voortaan wel, een plantaardige “yoghurt” helemaal niet. Dat is het besluit van de leden van het Europees Parlement. Vrijdag moesten die leden zich over die twee vragen uitspreken. Deze thema’s moeten nu met de aparte lidstaten worden besproken.

Ja voor de “veganistische hamburger” nee voor de plantaardige “yoghurt”. De leden van het Europees Parlement hebben op vrijdag 23 oktober een verbod op het gebruik van de namen “worst” of “hamburger” voor vleesloze producten verworpen, maar willen anderzijds wél de namen “yoghurt”, “kaas” of “room” bij non- dierlijke producten verbieden.

Verwerping van verbod op gebruik vleesnamen

Het Europees Parlement heeft met een overweldigende meerderheid gestemd tegen een amendement waarin een EU-verbod wordt voorgesteld op het gebruik van namen als “worst”, “hamburger”, “filet” of “schnitzel” voor plantaardige producten of producten op basis van granen die geen dierlijk vlees bevatten, maar de textuur ervan imiteren. Een verbod dat al door Frankrijk is aangenomen.

Acceptatie van verbod op gebruik melk, boter en roomverwijzingen

De leden van het Europees Parlement hebben echter met een overweldigende meerderheid een ander amendement goedgekeurd waarin de namen “yoghurt”, “kaas” of “room” worden verboden voor producten zonder dierlijke melk, met inbegrip van non-foodartikelen (“sojamelk douchegel”). In 2017 had het Europese Hof van Justitie de naam “sojamelk” al afgekeurd voor levensmiddelen.

Bovendien zou het verbod nu worden uitgebreid tot vergelijkende uitdrukkingen als “romige smaak”, “boterververvanger” of “kaassmaak”. De enige uitzonderingen zijn de reeds lang bestaande voorwaarden (amandelmelk, kokosmelk of cacaoboter).

Over het amendement moet nu met de lidstaten worden onderhandeld.

Landbouworganisaties waren tegen

Copa-Cogeca, de federatie van de meerderheid van de Europese landbouwvakbonden, steunde het initiatief en veroordeelde productnamen die “losgekoppeld” zijn van hun samenstelling en wezen op de risico’s van “verwarring” over hun voedingswaarde voor de consument.De landbouwcommissie van het Europees Parlement had voorgesteld om termen als “burger” voor te behouden voor voedingsproducten die dierlijk vlees bevatten. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca had daar fors voor geijverd. Onder het motto “ceci n’est pas un steak” lanceerde een aantal organisaties van veehouders begin deze maand nog een campagne om de Europarlementsleden aan te sporen benamingen te verbieden. Maar deze fractie heeft het dus niet gehaald!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*