Mogelijkheid aanbieden om elektronisch te betalen wordt binnenkort verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zullen alle Belgische bedrijven, met inbegrip van bakkerijen en slagerijen, ten minste één vorm van elektronische betaling moeten aanbieden. Op 9 februari werd het wetsvoorstel in de Kamercommissie Financiën en Begroting aangenomen

De onderneming kan zelf beslissen welke vorm van elektronische betaling zij aanbiedt. Betaling met een creditcard, maar ook betaling via mobiele bank-apps en Payconiq zijn mogelijk. Elektronische maaltijdcheques en consumentencheques worden niet als elektronische betaalmiddelen beschouwd. Contante betalingen zijn nog steeds toegestaan, maar klanten moeten altijd de mogelijkheid hebben om elektronisch te betalen.

Negociëren of kiezen voor goedkopere apps?

In het verleden verklaarden bedrijven vaak dat zij geen elektronische betaalmogelijkheid wilden aanbieden vanwege de hoge transactiekosten. In sommige gevallen waren deze kosten hoger dan de winst uit de verkoop.

Het is echter mogelijk om met de leverancier over transactiekosten te onderhandelen. De kosten kunnen bijvoorbeeld worden kwijtgescholden of beperkt voor transacties onder een bepaald bedrag of op basis van het aantal transacties. De transactiekosten zijn ook veel lager als de betaling bijvoorbeeld via Payconiq of een mobiele betaalapp wordt gedaan.

Boete

Indien niet ten minste één vorm van elektronische betaling wordt verstrekt, kan een boete van 26 tot 10.000 euro worden opgelegd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*