Einde aan onbeperkte invoer Oekraïens kippenvlees

Het Europees parlement heeft een wijziging in de Associatieovereenkomst met Oekraïne goedgekeurd, die een einde maakt aan de ongelimiteerde import van goedkoop Oekraïens pluimvee. Europarlementslid Hilde Vautmans is tevreden met de wijziging die een grijze zone uit de overeenkomst wegwerkt.

“Europese landbouwers moeten zich aan heel wat dierenwelzijns- en milieuwetgeving houden die in Oekraïne niet van toepassing is, wat een ongelijk speelveld creëerde”, zegt ze. “Het is belangrijk dat de maas in het net nu gesloten wordt, maar we moeten waakzaam blijven over onze Europese sanitaire en fytosanitaire standaarden.”De wijziging van de handelsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne van 2016 werd noodzakelijk nadat aan het licht was gekomen dat een Oekraïense producent gebruikmaakte van een lacune in de handelsovereenkomst om zo meer tariefvrije kippenborst te kunnen verkopen, een product van groot economisch belang voor boeren in de EU. 

Grijze zone

“Enkele Oekraïense pluimveehouders hebben de voorbije jaren handig gebruik gemaakt van de grijze zone in de Associatieovereenkomst met Oekraïne, door de import van kippenborstfilets waar nog een deel van de vleugel aanhangt”, legt Vautmans uit. “Op dit soort versnijdingen waren geen kwantitatieve restricties opgelegd, en bovendien kon het tariefvrij.” 

Quotum en tariefplichten

Met de gewijzigde tekst van de handelsovereenkomst is het achterpoortje in de wet gedicht en wordt de handel in vlees van pluimvee weer op regels gebaseerd. Er zal één enkel tarief worden gehanteerd voor import van kippenborsten met en zonder bot. Daarnaast zal Oekraïne het quotum voor tariefvrije export naar de EU kunnen verhogen. Zodra de Oekraïense exporteurs deze tariefvrije contingenten hebben uitgeput moeten ze douanerechten betalen voor extra uitvoer naar de EU. 

Kris Peeters

Ook Europees parlementslid Kris Peeters is tevreden met de aanpassing in de overeenkomst maar blijft voorzichtig. “De oplossing heeft een prijskaartje”, zegt hij. “Doordat de overeenkomst met Oekraïne niet eenzijdig kan gewijzigd worden, verkregen de Oekraïners het recht om 50 miljoen ton extra te importeren.” De invoer van kippenborst met bot uit Oekraïne steeg van 2016 tot 2018 tot 55.000 ton, en werd aanzienlijk goedkoper verkocht dan vergelijkbare EU-producten. De handel in goederen tussen de EU en Oekraïne was in 2018 goed voor 40 miljard euro. In 2016 en 2017 bedroeg de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne 1,1 procent van de totale invoer van pluimvee in de EU.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*