Duurzame denkers zijn bovengemiddelde vervuilers

Veel Nederlanders zeggen zich zorgen te maken over klimaatverandering, maar handelen daar niet (bepaald) naar. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het binnenlands bestuur.

Hoger opgeleiden
Hoger opgeleiden en twintigers zijn als groepen het meest somber over het klimaat, maar douchen het langste, vliegen relatief veel en ook ver en ze pakken het makkelijkst de auto. ‘Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen’, zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research hierover, die vindt dat groepen met de hoogste noten op de zang wel wat meer in de spiegel mogen kijken.’

Links vliegt uit de bocht…
De VVD-stemmer maakt zich over het algemeen minder zorgen over het klimaat, is relatief welgesteld, heeft vaker een groter huis en vliegt dus ook meer dan gemiddeld (is daarin dan ook niet inconsequent, red.). Meest consequent aan de andere kant van het spectrum zijn de kiezers van de Partij voor de Dieren, GroenLinks (deels) en ChristenUnie, die in de regel handelen naar hun opvattingen.

Klimaat bezorgdheid is niet altijd een leidraad om naar te handelen

Opvallende uitkomsten zitten volgens I&O bij D66 en Groen Links (deels), die het klimaat hoog op hun agenda hebben, maar niet uit het vliegtuig te slaan zijn. Zo zit de GroenLinks-stemmer jaarlijks evenveel uren in het vliegtuig als de aanhanger van Forum voor Democratie, maar die laatste heeft in de regel veel minder klimaat-zorg.

Overheid moet beleid bepalen

Burgers kijken voor oplossingen meer naar de overheid (waaronder gemeenten) en het bedrijfsleven dan naar zichzelf. Toch willen ze niet, dat de overheid hun individuele keuzes beperkt en zich als overheid vooral ook niet bemoeit met hun voedselkeuze.
Volgens de Telegraaf (zie: ‘Milieufreak is ergste vervuiler’) baalt ruim 60% van de mensen nogal van de overheidsbemoeienis met het dagelijkse menu.’

Bron: Binnenlands Bestuur

Vlees.nl
Algemene achtergrondinformatie leest je op onze themapagina’s over duurzaamheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*