Duurzaam voederen met plantaardige bijproducten, of reststromen

Voederoplossingen die zowel ecologisch als economisch interessant zijn en met de hoogste kwaliteitsnormen ontstaan, zijn bij voederproducent Crespeo en co-products verkooppartner Looop, na de rebranding, een centraal gegeven!

Boeren ondersteunen met duurzame voeroplossingen – dat is het gezamenlijke doel van de Duitse voerproducent Crespeo en zijn Nederlandse verkooppartner Looop. Na een lancering van hun nieuwe merknamen stellen beide bedrijven circulariteit en duurzaamheid centraal. De onafhankelijke partner Looop voert een breed assortiment co-producten uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie, Crespeo levert co-producten uit de tarweverwerking geschikt als circulair ingrediënt voor varkensvoeding. De intensieve samenwerking draagt bij aan de kringloopeconomie en minder verspilling van grondstoffen.

Zero Waste

Het voermerk van de Crespel & Deiters Group heet nu Crespeo en ook Looop heeft onlangs een rebranding ondergaan en positioneerde zich opnieuw. Beiden concentreren zich op de wensen en behoeften van het dier, de agrarisch ondernemer  en op de gezamenlijke missie om grondstofverpilling tegen te gaan. Met blik op het grote geheel zegt Heike Sander, Head of Marketing & Communications van Crespeo: “De opdracht om duurzamer om te gaan met het milieu is één van de meest cruciale uitdagingen van onze tijd: die kunnen we enkel samen aangaan, wanneer alle spelers – politiek, landbouw, industrie en consument, de neuzen dezelfde kant op hebben staan.” Als distributeur en logistiek partner is Looop een schakel in dit proces die de kringloop sluit, doordat het bedrijf waardevolle co-producten, bijvoorbeeld uit de productie van zetmeel, bruikbaar maakt. Daarbij vertrouwt Looop op partnerschappen met gelijkgezinde bedrijven zoals de Crespel & Deiters Group, het moederbedrijf van Crespeo, die hun visie op “Zero Waste” delen.

Alle Crespeo-producten zijn vrij van synthetische conserveringsmiddelen en worden ontwikkeld met de hoogste certificeringsrichtlijnen. Ze worden conform foodgrade normen geproduceerd. Daarbovenop worden de feedgrade GMP+-, QS-, FRA- en Secure-Feed-normen nageleefd en worden de producten in  speciale, voor diervoeder gecertificeerde, vrachtwagens naar de eindgebruiker gebracht.

Tarwe van de Crespel & Deiters Group

Het moederbedrijf van Crespeo, de Crespel & Deiters Group, verwerkt jaarlijks meer dan 300.000 ton streng gecontroleerde Europese tarwe die voor minstens 75 procent afkomstig is uit Duitse teelt en dus slechts korte afstanden aflegt. De tarwekorrel wordt ontleed en verwerkt voor diverse sectoren; food-, pet food-, non-food- en diervoederindustrie. Bij de verwerking van de tarwe tot tarwezetmeel ontstaat vloeibaar tarwe-extract dat naast een hoog zetmeelgehalte, ook hoogwaardige eiwitten en aminozuren bevat. Dit extract gebruikt Crespeo als basis voor het voedzame en smakelijke enkelvoudige diervoeder ingrediënt Crespovit® Extract  en als snel verteerbare zetmeelbron Crespovit® Starch. Crespel & Deiters garandeert een duurzame verwaarding van de waardevolle grondstof, door 99% van de tarwekorrel te gebruiken en te benutten.

Looop: diervoederingrediënten

Looop opereert tussen food-industrie (producenten van co-producten) en gebruikers van co-producten zoals de veehouderij en zet zich in voor een duurzame omgang met grondstoffen. “Onze visie is een 100 procent circulaire wereld waar afval niet langer bestaat, een wereld zonder grondstof- en voedselverspilling. We realiseren dit dagelijks in ons werk door co-producten zo hoog mogelijk te verwaarden. Hierin zijn we specialisten. We doen dit immers al meer dan 30 jaar, beschikken over een eigen gespecialiseerd transportbedrijf voor het vervoeren van co-producten en door de inzet van data en business intelligence (BI) optimaliseren we dagelijks onze processen,” legt Bram Kuunders, Marketing & IT-manager van Looop uit. Het gebruik van co-producten als ingrediënt voor veevoeding is slechts één van de sectoren waarin bijproducten worden gebruikt. Daarnaast verwaart Looop co-producten in markten als petfood, insectenvoeding, bio-based materials en duurzame energie productie. Naast tarwe zijn ze ook actief in de co-producten afkomstig van aardappelen, maïs en andere granen uit de levensmiddelen- en drankenproductie.

“Qua duurzaamheid speelt de herkomst en samenstelling van het voer een fundamentele rol: de consument eist meer puurheid en transparantie, ook de politiek streeft transparantie van de keten na”, aldus Sander. “Onze diervoederingrediënten op basis van tarwe zijn slechts één voorbeeld uit de Looop-catalogus van  waardevolle 100% circulaire producten die de balans vinden tussen ecologische verantwoordelijkheid en economie.”

Wat zijn co-producten?

Co-producten of bijproducten hebben een plantaardige oorsprong. Ze zijn afkomstig van gewassen zoals suikerbieten, aardappelen, mais, gerst en tarwe. Bij de verwerking van deze gewassen wordt een deel van de plant gebruikt voor levensmiddelen voor mensen, een ander deel vormt voedzaam voer voor dieren. Alle waardevolle voedingstoffen uit de plant worden hierdoor optimaal gebruikt! In België spreken we eerder over eetbare reststromen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*