Duitse start-up The Cultivated B in kweekvlees startte geen EU-goedkeuringsproces op, in tegenstelling tot wat het bedrijf eerder beweerde

Even was er in de pers het bericht dat een Duitse start-up, The Cultivated B, een dochteronderneming van Infamily Foods het eerste bedrijf ter wereld zou zijn dat bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid om een goedkeuring had gevraagd om vlees te produceren in bioreactoren en dat op de markt te brengen. Onderzoek door Retail Detail leert echter dat dit niet het geval is.

De start-up beweerde een product op de markt te willen brengen dat is gemaakt van gekweekt vlees en plantaardig eiwit, vergelijkbaar met hotdogs of frankfurters. het bedrijf stelde: “Het goedkeuringsproces, onder de Novel Food Regulation van de Europese Unie, zal naar verwachting echter rigoureus zijn en minstens 18 maanden duren, mogelijk zelfs meerdere jaren.” Onderzoek door online professionele media ‘Retail Detail’ leerde echter dat er geen online registratie van hun aanvraag op de website van de EFSA werd gestart. De term “pre-submission process” die door het bedrijf werd gebruikt, bestaat misschien formeel niet, en hun registratie kan zijn geweest voor het verkrijgen van een identificatiecode op het EFSA-platform, wat niet duidt op de start van een regelgevend proces.

The Cultivated B en Infamily Foods.

The Cultivated B richtte zich eerder op het leveren van bioreactoren aan producenten van kweekvlees, maar verlegde nu haar strategie om haar eigen kweekvlees op de markt te brengen als onderdeel van de duurzame proteïnestrategie van Infamily Foods. Daarentegen hebben de VS en Singapore het op de markt brengen van kweekvlees uit bioreactoren al goedgekeurd.

Uitdagingen

De verwachtingen voor kweekvlees als diervriendelijk, schoon, veilig en duurzaam alternatief voor de traditionele veeteelt zijn hooggespannen, met een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, energie, water en landgebruik. Er zijn echter technologische en financiële uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat het op grote schaal op de markt gebracht kan worden en de reacties van de consument zijn nog onbekend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*