De dierenbeschermingsorganisatie GAIA heeft zondagmiddag 23 oktober 2022 in Brussels Expo haar 30-jarig bestaan gevierd in aanwezigheid van prins Laurent en de drie ministers van dierenbescherming Ben Weyts (Vlaanderen), Bernard Clerfayt (Brussel) en Céline Tellier (Wallonië). Tot de belangrijkste resultaten van GAIA behoren de afschaffing van zes van de negen veemarkten en het verbod op pelsdierfokkerijen in België.

“Dertig jaar strijd om de transitie te bekomen voor dieren van ‘iets’ in ‘iemand’. Die strijd heeft veel veranderingen teweeggebracht, maar er is nog een lange weg te gaan”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Uit een Ipsos-enquête onder 1.650 Belgen, in opdracht van GAIA, blijkt dat zeven op de tien Belgen zich grote zorgen maken over dierenwelzijn. Meer dan de helft van de respondenten vindt het doden van dieren voor de productie van kleding onaanvaardbaar en bijna de helft is tegen het doden van dieren voor de jacht.

Rijk palmares

Om de 30ste verjaardag te vieren, zetten oprichters Ann De Greef en Michel Vandenbosch de 30 belangrijkste verwezenlijkingen op een rijtje. “Van het sluiten van zes particuliere dierentuinen en het afschaffen van zes van de negen dierenmarkten, tot het verbieden van de handel in zeehondenproducten en op dieren geteste cosmetica in de EU, het verbieden van circussen met wilde dieren, het verbieden van onverdoofd slachten in Vlaanderen en Wallonië en van bontfokkerijen in heel België, en het verkopen van 575.000 potten GAIA Faux Gras tegen 2021,” merkten ze op.

“Sinds 1992 hebben we geprobeerd alle delen van de samenleving bewust te maken van het belang van dierenwelzijn: politiek, justitie, economie, onderwijs, media. In dat opzicht hebben we enig succes geboekt, maar het werk is nog lang niet gedaan”, aldus Vandenbosch. “In de 30 jaar dat GAIA bestaat, zijn dieren langzaam – te langzaam – geëvolueerd in de hoofden en harten van mensen. Ze zijn van iets naar iemand gegaan. Het zijn niet langer objecten, maar kwetsbare individuen met gevoelens, belangen en rechten die speciale bescherming verdienen. Dit is de overgang van dieren waar GAIA aan werkt. Deze overgang is gaande, maar nog niet voltooid.

Toekomstige leidraad voor Gaia

De voorzitter van GAIA benadrukt dat de strijd doorgaat. “In de nabije toekomst staat in Brussel een verbod op onverdoofd slachten op de agenda. Geen gekooide legkippen meer en geen chirurgische castratie van biggen. Alleen plantaardig voedsel en kweekvlees komt in de winkelschappen. Overgang naar proefdiervrij onderzoek. Een verbod op bontfokkerij in de EU. Een Europese commissaris voor dierenwelzijn. Geen dolfijnen meer in gevangenschap. En de opname van dieren in de Grondwet.