De prijzen in de supermarkten zijn al met 3-5% gestegen

De prijzen in de supermarkten zijn in de eerste weken van dit jaar al met 3-5% gestegen ten opzichte van het begin van de pandemie. Dat is nog niet in alle supermarkten het geval: Albert Heijn en Colruyt laten hun prijzen voorlopig ongewijzigd. Dit blijkt uit cijfers van prijsanalist Daltix*.

In 2021 zijn de winkelprijzen lange tijd op hetzelfde niveau gebleven als voor de pandemie, maar intussen heeft de inflatie ook onze supermarkten bereikt. De grootste prijsstijgingen vonden plaats in de hypermarkten van Carrefour, waar de prijzen sinds het begin van de pandemie met gemiddeld 4,4% zijn gestegen. Delhaize kende een stijging van 3,1% en Aldi van 2,3%. Voor Lidl zijn geen prijzen beschikbaar.

Carrefour en Delhaize zijn traditioneel de winkels die het eerst prijsaanpassingen uitvoeren. In de eerste week van januari hebben zij hun assortiment met respectievelijk 4 % en 8 % verhoogd. Analisten verwachten verdere prijsaanpassingen in de komende periode.
Prijsvolgers wachten

Bij twee ketens zijn deze prijsverhogingen nog niet echt zichtbaar. In Colruyt is de prijsstijging op dit moment gering: +0,4%. Dat komt omdat Colruyt een prijsjager is. Dit betekent dat de keten zijn prijzen alleen verhoogt wanneer andere ketens hetzelfde doen.

Colruyt wordt in zijn garantie op lagere prijzen niet echt bedreigd door Carrefour en Delhaize, maar wel door Albert Heijn. En deze keten heeft zijn prijzen nog niet verhoogd, maar het valt nog te bezien wat hij in de nabije toekomst zal doen. Voorlopig houdt Albert Heijn de druk op de prijzen, maar ook hier zullen de prijzen op een gegeven moment onvermijdelijk moeten stijgen, en zal Colruyt moeten volgen, zo concludeert RetailDetail.

In het najaar weer prijsdalingen?

De prijsstijgingen zijn het gevolg van stijgende energie-, vervoers- en grondstofkosten, zowel voor de supermarktketens als voor hun leveranciers. De onderhandelingen tussen de twee partijen zijn nog gaande.

De stijgende grondstof- en energieprijzen zullen derhalve in uw winkelmandje blijven doorwerken. Op lange termijn echter, vanaf het najaar, verwacht Daltix dat de prijzen zich zullen stabiliseren of zelfs licht zullen dalen. De hevige concurrentie op de detailhandelsmarkt zou daarbij een belangrijke factor kunnen zijn!

Bron: VILT, RetailDetail

  • De hoofdaandeelhouder van Daltix is de Groep Colruyt. Het onderzoeksbedrijf beweert onafhankelijk te werken en werkt ook samen met andere bedrijven. Daltix controleert dagelijks de prijzen op supermarktwebsites.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*