Cretel viert 50ste verjaardag

Cretel by ATS, Belgisch fabrikant van onthuid- en ontvliesmachines voor de vlees en vissector en industriële was- en drooginstallaties, viert zijn 50-jarig bestaan. Wat begon als de passie van één man is uitgegroeid tot een internationaal gevestigde waarde. Kwaliteit, maatwerk en aandacht voor ontwerp en ontwikkeling zijn het recept voor succes. een goede basis ook voor de toekomst!

Een halve eeuw geleden was in het Belgische Meetjesland het jonge bedrijf Cretel gevestigd. Wie had toen kunnen denken dat deze kleine eenmanszaak zou uitgroeien tot een internationale onderneming met distributeurs in meer dan 20 landen? Na 50 jaar is de droom van een Oost-Vlaamse ondernemer werkelijkheid geworden.

Van individuele onderneming tot internationaal succes

Jérôme Cretel richt in 1972 in Bassevelde Cretel NV op in het huis van zijn ouders. Met dit bedrijf specialiseerde hij zich in ontzwoerd en ontvliesmachines voor de vlees- en visindustrie. Hij begon met de productie van de machines nadat hij naar de Nederlandse stad Sint-Kruis was verhuisd. Maar pas toen hij terugkeerde naar Eeklo in België, werd zijn bedrijf een wereldwijd succes met kantoren in Singapore en New Jersey. In 2005 verliet Jérôme zijn levenswerk, maar dit betekende niet het einde van het merk, integendeel.

Partnerschappen versterken het merk

Verscheidene partnerschappen versterken de professionalisering van de activiteiten. Zo is in 2007 “Eliona Industrial” ontstaan uit een fusie met de industriële tak van de Belgische KMO Eliona NV. Dit gaf Cretel de gelegenheid om haar divisie industriële was- en droogapparatuur verder te ontwikkelen. Vier jaar later gaf de overname door de ATS-groep een nieuwe impuls: de schilmachines en wasmachines en drogers kregen de naam “Cretel by ATS”. Het bedrijf heeft nu verschillende specialiteiten binnen een sterke groep.. En dat heeft zijn voordelen.

Focus op ontwerp en ontwikkeling

“Cretel machines staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. We horen vaak dat een klant zijn machine al meer dan 20 jaar zonder problemen gebruikt,” vertelt Guy Persyn, hoofd van de mechatronicadivisie van Cretel voor ATS. “In principe is er een voortdurende focus op ontwerp en ontwikkeling. Natuurlijk luisteren we altijd naar de echte behoeften van de klant. In onze machinedivisie proberen we de Cretel machines verder te optimaliseren. Een goed voorbeeld zijn de nieuwe generatie F360M en M360M handbediende vis- en vlees ontvliesmachines. Wij beheren ook de productie van deze machines, wat ons in staat stelt de kwaliteit van nabij te volgen en het proces voortdurend te optimaliseren. Dit werpt zijn vruchten af: we zien dat “made in Belgium” in het buitenland steeds meer als een kwaliteitsmerk wordt gezien.

Klaar voor de volgende 50 jaar

Daarnaast is de groep zich ook bewust van haar bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid. “We zien duurzaamheid een steeds belangrijkere rol spelen,” vervolgt Guy. “Onze klanten, maar ook wij als fabrikanten, willen hieraan bijdragen. Daarom verhuisden we Cretel en de andere mechatronica-activiteiten van de ATS-groep in 2019 naar een nieuwe productiesite in Gent. Het gebouw is CO2-neutraal en moet als voorbeeld dienen voor toekomstige productielocaties van de groep”.

Mensen: Cretels grote kapitaal

“Maar het succes van een onderneming hangt natuurlijk niet alleen af van haar product en processen. Het zijn vooral de mensen die het verschil maken, en dit is waar Cretel veel geluk heeft gehad. De internationale omgeving stelt hoge eisen aan onze medewerkers: verschillende machinenormen, regelmatig reizen naar het buitenland, 24 uur per dag bestellingen en een groot talent voor talen zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd. Gelukkig kunnen we rekenen op een sterk team dat elke dag het beste van zichzelf geeft. Met dit enthousiaste team, en vooral dankzij hen, kijken we uit naar de volgende 50 jaar,” besluit Guy.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*