Brouwerij Vanhonsebrouck en Marc Van Ranst bieden Vlaming een verrassend vaccinatie-alternatief

De afgelopen dagen heeft het nieuws over de coronavaccinatie opnieuw tot algemene wanhoop geleid. Door onder meer vertragingen bij de productie van vaccins en het gebrek aan vaccinatiecentra moet de noodlijdende horeca nog minstens twee maanden sluiten.


Ondertussen is de horeca al zes maanden gesloten. Maar de wereld is nog steeds geen ideale plek om op een terrajes van een biertje te kunnen genieten Die periode waarin we allen zullen worden gevaccineerd moet overbrugd raken. Of niet? De West-Vlaamse brouwerij achter het “strekenbier” Filou kwam – met een gezonde knipoog – naar de markt van Izegem om een alternatieve vaccinatiestrategie voor te stellen aan de Vlaamse bevolking. Een strategie waarbij de heropening van het caféwezen slechts “een deel van het plan” zou zijn. Met een eenvoudig en vooral gezond gevoel voor humor bood Marc Van Ranst aan om deze boodschap te helpen verspreiden.

Marc van Ranst en nieuwsploeg

Telkens wanneer Marc Van Ranst dezer dagen opduikt, ontlokt hij onvermijdelijk verdeelde opinies. Er is een groep die hem onmiddellijk komt feliciteren voor zijn bijdrage aan de strijd tegen de pandemie, en er is de groep die het genoegen neemt met hem op de foto te gaan, om 5 minuten later op Twitter te schrijven hoe onverantwoord ze het vinden dat Marc zijn huis verlaat. Zo is het ook op de markt van Izegem, een groot dorp in West-Vlaanderen waar iedereen iedereen kent en waar een onaangekondigd flitsbezoek onmiddellijk groot nieuws is. Kort na tien uur komt een compact team van journalisten de weekmarkt binnen. Een cameraman, een klankman en Sam Louwyck (acteur) als lokale verslaggever en in zijn entourage: viroloog Marc Van Ranst.
De markt is georganiseerd volgens de strikte coronaregels met een aangepaste parcours, verschillende ontsmettingsposten en de aanwezigheid van stewards en politieagenten. Een plaats waar de coronaregels worden gehandhaafd. Een ideale plaats om meningen te ventileren over de huidige vaccinatiestrategie en de voortdurende sluiting van de horeca. Maar ook de ideale omgeving om een alternatieve inentingsstrategie voor te stellen. Een plaats die de nodige levendigheid opwekt.

Brouwerij Vanhonsebrouck

Terwijl de meeste bezoekers van de markt zich zorgen lijken te maken over de huidige vaccinatiestrategie en de blijvende sluiting van de horeca als een ernstig sociaal verlies zien, stelt Sam Louwyck, de journalist van dienst, hen in alle ernst een alternatief voor. Volgens de journalist komt dit alternatief rechtstreeks van de productielijn van de plaatselijke brouwerij Vanhonsebrouck, waar men in het diepste geheim het vaccin met bier heeft kunnen mengen. Deze geslaagde test resulteerde in “Filou AC” of Filou Anti-COVID. Eén fles bier bevat één dosis van het coronavaccin, dus je hebt er twee nodig om veilig te zijn. “Een win-win situatie voor iedereen,” stelt Marc Van Ranst. Het productietekort kan door de brouwerij worden gedekt, en door het vaccin in het bier te verwerken kan de horeca weer opengaan als officiële vaccinatieplaats. “Maar dat is nog niet alles,” vervolgt Van Ranst, “in plaats van dat een vaccinatiestrategie de staat veel geld kost, brengt dit alternatief de staatskas alleen maar geld op via de alcoholaccijns. En het is onwaarschijnlijk dat mensen de vaccinatie zullen weigeren, want laten we eerlijk zijn, wie weigert er een liter bier? De nieuwsploeg bracht ook een eerste partij vaccinatiebier mee. Het is allemaal zo geloofwaardig dat de meeste kijkers meegaan in de grap. “Geen spuitjes meer, maar een flesje bier? Er is genoeg in voorraad,” zegt een toeschouwer. “Ik vind het prachtig, en op welke temperatuur moeten we het bewaren, mijnheer Van Ranst?” zegt een andere omstaander, iets meer bezorgd. En er zijn heel wat mensen in Izegem die dit een uitstekend initiatief vinden, en enkele vragen of het binnenkort beschikbaar zal zijn als cava en champagne.
Dit gezonde – en zelfs noodzakelijke – gevoel voor humor komt nog meer naar boven drijven als aan de omstaanders – na de opname – wordt meegedeeld dat ze hebben deelgenomen aan een poging om de algemene stemming positiever te maken en erop te wijzen dat we alleen weer van een biertje kunnen genieten als we ons allemaal laten vaccineren en nog een tijdje in lockdown blijven. De meeste bezoekers van de markt schoten onmiddellijk in de lach. De een beschuldigde Van Ranst ervan twee keer zo authentiek te zijn, terwijl een ander de viroloog “een Filou” noemden, “zo groot als het biermerk zelf, maar een Filou met zijn hart op de juiste plaats” noemde.

Nog voor het team de markt volgens plan verliet, ging het buitengewone bezoek viraal op Twitter. Vanuit politieke en niet-politieke hoek zwelt de kritiek aan. Feit is dat het bezoek van de viroloog aan Izegem – tot dusver volledig uit zijn contect werd gehaald. Veel wordt echter duidelijk in de video die vandaag de wereld werd ingestuurd. Van Ranst relativeert: “Wie 24 uur per dag de taak heeft zijn stem te lenen aan de verspreiding van informatie die niemand wil horen, kan diezelfde stem ook gebruiken om diezelfde boodschap te brengen, maar nu vermomd onder een mantel van humor.
Humor en zelfspot stellen ons in staat deze periode door te komen zonder volledig verbitterd te raken. Ook al zal dat nooit voor iedereen het geval zijn. Ik wil vooral duidelijk maken dat we deze beproeving samen zullen doorstaan, wat er ook gebeurt, en dat zelfs de revitalisering van het horecawezen, waarover we het vandaag hadden, niet mogelijk is zonder deze moeilijke periode door te maken. Het is geen publiek geheim dat ik deelneem aan baanbrekende initiatieven met een doel, ook al is dat altijd op geheel vrijwillige basis en niet als “merkambassadeur”, zoals ik in artikelen wel al eens heb gelezen. Maar kritiek hoort bij het werk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*