Bevoorrading tomaten en varkensvlees levert stress op bij What’s Cooking?

Het Oost-Vlaamse voedingsbedrijf What’s Cooking, vroeger bekend als Ter Beke, wordt momenteel geconfronteerd met uitdagingen om voldoende tomaten te vinden voor hun lasagneproductie. Ook de aanvoer van varkensvlees vertoont volgens CEO Piet Sanders een “structurele” daling.

What’s Cooking? is een beursgenoteerde producent van verschillende hartige voedingsproducten, waaronder salami’s en lasagnes van Come a Casa. Ze gebruiken tomaten en andere groenten zoals paprika’s en aubergines in hun productie van lasagnes en kant-en-klaarmaaltijden.

Tomaten

Het bedrijf merkt echter op dat het tegenwoordig moeite heeft om voldoende tomaten te kopen. Dit wordt toegeschreven aan de ernstige droogte in Zuid-Europa vorig jaar en dit jaar. Het is niet langer vanzelfsprekend om aan grote hoeveelheden tomaten te komen en dat baart het bedrijf zorgen. De tekorten zijn zo ernstig dat What’s Cooking? nu buiten Europa op zoek is naar alternatieve bronnen om aan zijn tomatenbehoeften te voldoen. Deze tekorten hebben zelfs invloed op de productieplanning, waardoor soms aanpassingen nodig zijn. Hoewel het bedrijf nog geen fabrieken heeft hoeven sluiten, kan het tekort aan tomaten het productieproces verstoren.

Varkensvlees

De aanvoer van varkensvlees is ook problematisch. De prijs van varkensvlees is de afgelopen jaren verdubbeld en bevindt zich momenteel op recordhoogte. Een verminderde aanvoer, deels veroorzaakt door zaken als stikstofproblemen, heeft geleid tot deze prijsstijging. CEO Piet Sanders benadrukte dat het boerenberoep momenteel uitdagend is en dat er naar verwachting een structurele vermindering van het aanbod van varkensvlees zal plaatsvinden.

Bezoek

Het bedrijf kreeg bezoek van minister van Financiën Vincent Van Peteghem in het kader van een zomerstage georganiseerd door werkgeversorganisatie VOKA. What’s Cooking? had in 2022 een omzet van 781 miljoen euro en een winst van 4,5 miljoen euro. Het voedingsbedrijf was aanvankelijk van plan om concurrent Imperial over te nemen om de overgang naar meer vegetarische en plantaardige producten te versnellen. Na bezwaren van mededingingsautoriteiten werden deze plannen in juni echter in de ijskast gezet. Het bedrijf wil nu zelf de groei naar vegetarische producten realiseren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*