Belgische mededingingsautoriteit onderzoekt rundvleessector

De Belgische mededingingsautoriteit heeft deze week een onderzoek gevoerd bij Febev, de federatie van het Belgisch vlees. Volgens het onderzoek zouden er prijsafspraken zijn gemaakt. Febev zelf reageerde verbaasd, maar zei wel volledige medewerking te verlenen.

“Spelers uit de sector hebben ons signalen gegeven”, zegt commissaris-generaal Damien Gerard. Mogelijk is er sprake van prijsafspraken, maar nader onderzoek zal nodig zijn om dat te bewijzen. “Dit onderzoek is een eerste stap in het onderzoek naar mededingingsbeperkende afspraken en loopt niet vooruit op de uitkomst van het lopende onderzoek”, zegt hij voorzichtig.

Het is slechts een eerste stap; het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek van de Belgische mededingingsautoriteit zal duren. “Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van complexiteit, de mate van medewerking, de kwaliteit van het bewijsmateriaal, …”, legt Damien Gerard uit.

Eerlijke concurrentie

De auditeur-generaal herinnert er ook aan dat eerlijke concurrentie in de agrovoedingssector een van de prioriteiten is van de Belgische mededingingsautoriteit. “Dit is ook het eerste onderzoeksinitiatief sinds de uitbraak van de Coronapandemie en dus een belangrijk signaal.”

“Niets meegenomen”


Febev bevestigt dat er een huiszoeking is gedaan in het kader van een lopend onderzoek. “We weten niets meer dan wat er in de pers staat, maar we werken volledig mee aan het onderzoek en zullen verder commentaar geven naarmate het vordert”, zegt CEO Michael Gore tegen VILT.

Volgens Gore heeft de mededingingsautoriteit alleen om informatie gevraagd. “Die hebben we verstrekt. Er zijn geen materialen in beslag genomen, geen computers, niets,” voegde de Febev-chef eraan toe.

Bron : VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*