Belgisch bedrijf werkt mee aan mogelijk AVP-vaccin

Het Belgische biotecthbedrijf Virovet en Britse onderzoekers gaan samen op zoek naar een virusremmer om de Afrikaanse varkenspest een halt toe te roepen. “Virovet identificeerde al acht mogelijke virusremmers die sinds deze maand in ultrabeveiligde labo’s van Pirbright in het Verenigd Koninkrijk getest worden op 14 stammen van het virus”, klinkt het.

Werken de middelen? Voor welke stammen werken ze? Volgens welk mechanisme werken ze precies? De antwoorden op die vragen moeten een aanzet geven tot de ontwikkeling van de ultieme virusremmer en op termijn een vaccin, schrijft de krant De Tijd. “De eerste testen in real life, op varkens, staan gepland in 2020.”

Varkenssector in China is ramp

In China slaat de Afrikaanse varkenspest in alle hevigheid toe. Volgens schattingen zullen 150 tot 200 miljoen varkens, zowat de helft van de Chinese varkenspopulatie, sterven aan het virus of afgeslacht worden om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Chinese boeren worden met drama’s geconfronteerd, maar de gevolgen strekken veel verder. Ook ons varkensvlees en onze charcuterie worden duurder. En de vraag naar soja, dat verwerkt wordt in varkensvoeder, valt terug. “Een hele economie rond varkens staat in rep en roer”, zegt Erwin Blomsma, oprichter en CEO van het Belgische biotechbedrijf Virovet.

Straks virusremmers

Pogingen om vaccins tegen de Afrikaanse varkenspest te ontwikkelen, draaiden op niets uit. Ook virusremmers, om een uitbraak snel onder controle te krijgen, zijn er nog niet, al denkt Virovet daar verandering in te brengen. Meer zelfs. “In principe hadden we een noodoplossing klaar kunnen hebben voor situaties als deze”, zegt Erwin Blomsma aan de krant De Tijd. Maar je moet budget hebben om er volop tegenaan te gaan. Mocht Europa destijds 3 of 4 miljoen euro subsidies ter beschikking hebben gesteld, dan was die noodoplossing vermoedelijk al klaar, terwijl we nu alleen maar kunnen kijken hoe het virus zich verder verspreidt.”

In EU geen steun, maar in Groot-Brittannië wel!

Virovet diende nochtans een dossier in bij de Europese Commissie maar kreeg niet de gehoopte centen, ook al doken toen al de eerste besmettingen op in Polen en Oekraïne. “Ook investeerders steunden dit deel van ons verhaal liever niet”, aldus Erwin Blomsma. “Voor hetzelfde geld was er pas een uitbraak over tien jaar en zit je al die tijd met een product dat niets opbrengt.” Toch heeft het team, samen met onderzoekers van de KU Leuven, met een beperkt budget al stappen vooruitgezet. En de komende jaren zetten Virovet en het Britse Pirbright Institute de strijd voort. Met steun van de Britse regering, die inziet dat de Britse varkensindustrie – goed voor 1,2 miljard euro omzet – op termijn ook bescherming nodig heeft.

Bron: VILT/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*