België herwint vogelgriepvrije statuut

De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) heeft de ziektevrije status van België goedgekeurd. Dit betekent dat België officieel vrij is van vogelgriep. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekendgemaakt.

Sinds begin oktober 2021 zijn in heel Europa talrijke gevallen van besmetting met het HPAI H5N1-virus (hoogpathogene aviaire influenza) bij zowel in het wild levende vogels als pluimvee gemeld. In België werd op 15 november een “hoog-risico-periode” afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen nadat op 11 november het eerste geval van een besmette wilde vogel was vastgesteld.

Tientallen besmettingen bij wilde vogels volgden, en uiteindelijk werden zes uitbraken van HPAI vastgesteld bij watervogelkwekers en -handelaars, met een laatste geval op 29 maart.

Goed voor export

Tijdens de uitbraak van vogelgriep verloor België zijn virusvrije status bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid, wat leidde tot strenge beperkingen op de uitvoer van pluimvee en pluimveeproducten. “Het herstel van onze vrije status zal ons in staat stellen vele embargo’s op te heffen en onze export te hervatten”, aldus het FAVV.

Ook David Clarinval (MR), federaal minister van Landbouw, is verheugd over het feit dat België opnieuw internationaal ziektevrij is verklaard. Aangezien de beroepsbeoefenaren in het huidige economische klimaat al genoeg moeilijkheden ondervinden, is het herstel van de ziektevrije status zeer goed nieuws,” zei hij.

Waakzaamheid handhaven

Een paar weken geleden is de verplichting om pluimvee binnen te houden opgeheven. Het FAVV maant echter tot voorzichtigheid. “Normaal verdwijnt het virus in het voorjaar wanneer grote groepen watervogels naar broedgebieden in Azië trekken. Maar de laatste twee jaar heeft de ziekte langer geduurd, dus de infectiedruk houdt aan. Het virus blijft actief circuleren in wilde vogelpopulaties in Europa en het risico van besmetting van pluimvee en koppels blijft bestaan”, aldus het agentschap.

België werd eind april 2021 ook vrij van vogelgriep verklaard, maar deze status werd enkele maanden later weer ingetrokken. Het is dan ook belangrijker dan ooit om het toezicht te verscherpen en strikte bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen om deze vrije status te behouden”, aldus het FAVV.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*