België mag opnieuw wereldwijd pluimvee uitvoeren

België heeft opnieuw het ziektevrije statuut van de Werelddiergezondheidsorganisatie te pakken voor de ziekte van Newcastle. “De uitvoer van pluimvee naar landen die embargo’s of beperkingen hebben opgelegd, kan worden hervat”, laat federaal minister van Landbouw Denis Ducarme weten.

Op 27 april werd voor de eerste keer sinds 1998 in België de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierkippen van een hobbyhouder. De daaropvolgende maanden werden er nog nieuwe uitbraken vastgesteld in ons land, zeventien bij hobbyhouders en drie bij professionelen. Dankzij strenge maatregelen om de ziekte uit te roeien is België opnieuw Newcastle-vrij.

Vrij van de ziekte van Newcastle

“De maatregelen die genomen zijn om de ziekte van Newcastle uit te roeien, waren moeilijk voor de professionele pluimveehouders en hobbyhouders, maar dankzij die maatregelen heeft België opnieuw het statuut ‘vrij van de ziekte van Newcastle’ kunnen verkrijgen”, verklaart minister van Landbouw Denis Ducarme. “Dat is uitstekend nieuws voor de hele sector.” De Belgische producenten zijn nu in staat om te exporteren naar landen die een embargo hadden uitgeroepen, zoals onder andere Wit-Rusland, Oekraïne, Oman, Mexico, Rusland, China en Kazachstan.

Zenuwsymptomen

Op 27 april 2018 werd voor de eerste keer sinds 1998 in België de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierkippen van een hobbyhouder. Het virus is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels treffen. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen zoals een stijve nek en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in. Uiteindelijk stond de teller van aantal uitbraken in ons land op 21: achttien bij hobbyhouders en drie bij professionelen.

Desinfectie- en schoonmaakacties

“Om de ziekte uit te roeien, heeft de minister van Landbouw samen met het Voedselagentschap (FAVV) desinfectie- en schoonmaakacties opgezet in de besmettingsgebieden”, klinkt het. “In eerste instantie was er een verbod op verzamelingen met pluimvee en op het verhandelen van dergelijke hobbyvogels voor particulieren om de verspreiding van het virus te beperken. Vervolgens werden de beperkingen opgeheven voor professionals en golden ze enkel voor hobbyhouders.”

Werelddiergezondheidsorganisatie

In oktober 2018, toen er drie maanden lang geen brandhaard werd ontdekt, diende België een aanvraag in bij de Werelddiergezondheidsorganisatie om opnieuw het statuut ‘vrij van de ziekte van Newcastle’ te verkrijgen. Ondertussen heeft ons land dat statuut gekregen. De uitvoer naar landen die embargo’s of beperkingen hadden opgelegd, kan worden hervat.

Bron: Belga

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*