Belgen gaven 1,6 miljard meer uit aan dagelijkse consumptieproducten

De lockdown en de sluiting van de horeca heeft de handel in levensmiddelen en huishoudartikelen ten goede gekomen. Het jaar 2020 laat een groei van 9,2% zien. De covid-19 crisis heeft de wereldeconomie een zware slag toegebracht. De Nationale Bank meldt een daling van 6,8% in de eurozone. Sommige sectoren doen het echter vrij goed, vooral de retailsector(en de verkoop van voeding, drank, cosmetica en andere huishoudelijke producten).

Voor dit segment zal 2020 “een jaar als geen ander” zijn geweest, vat Tom Penninckx, client business partner bij Nielsen Research, samen. De verkoop van consumtiegoederen is inderdaad met 9,2% gestegen na een relatieve stagnatie in 2018 (+1%) en in 2019 (-0,1%). De Belgen gaven daarom 1,6 miljard euro meer uit aan eten, drinken, cosmetica en andere huishoudelijke producten.

De belangrijkste verklaring is bekend: de sluiting van de horecasector en telewerken hebben de consumptie thuis gestimuleerd. Volgens de Nielsen-cijfers was de groei het sterkst bij diepvriesproducten (+16,1%), kruidenierswaren (+14,5%) en bakkerijproducten (+13,9%). Kleding (+2,5%) en cosmetica (+1,1%) daarentegen boekten weinig vooruitgang.

Korte keten, supermarkt om de hoek

Hoewel de Belgen meer aandacht hebben voor het milieu door meer biologisch voedsel te consumeren en minder vlees te eten, geven ze ook de voorkeur aan buurtwinkels. Afgezien van de hypermarkten (-7,5%) heeft de gezondheidscrisis de hele detailhandel bevoordeeld, maar de onafhankelijke supermarkten (+17,9%) en de buurtwinkels (+11,6%) doen het beter.

Merkproducten

Een andere, meer ongekende vaststelling: voor het eerst in jaren is de verkoop van merkproducten sterker gestegen dan die van huismerken (+10,2% tegenover 7,2%). “Maar de crisis van 2008 heeft aangetoond dat een recessie de groei van huismerken kan aanzwengelen,” voegt Tom Penninckx eraan toe. In 2020 bedroeg hun marktaandeel 34,2%. Tegen 2024 zou het moeten stijgen tot 37,5%.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*