AVP blijft varkensmarkt in zijn greep houden

Hoewel corona tijdelijk alle aandacht opeist, blijft Afrikaanse varkenspest de meeste invloed houden op de varkensmarkt. Uit een analyse van Rabobank, die de effecten van de ziekte op de varkensmarkt opvolgt, blijkt dat de noodzaak om varkensvlees te importeren groot blijft in verschillende landen in Zuidoost-Azië. “We zien bijvoorbeeld dat de varkensvleesproductie in China dit jaar verder krimpt met zo’n 15 tot 20 procent”, klinkt het.

China blijft een hoofdrol spelen op de mondiale varkensvleesmarkt. De analisten van Rabobank voorspellen dit jaar een nieuw importrecord van varkensvlees voor China. Het land zou zo’n 3,5 miljoen ton varkensvlees moeten laten aanleveren. Voor exporteurs van varkensvlees naar China was 2020 al goed begonnen: in de eerste vier maanden importeerde China 120 procent meer varkensvlees dan in 2019.

Productie varkensvlees enorm gezakt in China

Ook andere landen in Zuidoost-Azië zien zich genoodzaakt om de eigen productie aan te vullen met geïmporteerd varkensvlees. “In Vietnam en de Filipijnen krimpt de binnenlandse productie met tien procent”, aldus de analysten van Rabobank. “De Chinese productie komt dit jaar vermoedelijk uit op 94 miljoen ton, 35 procent minder dan in 2018, toen de Afrikaanse varkenspest (AVP) zich aandiende.”

USA levert het meest aan China

Ondanks de handelsbelemmeringen, zijn de Verenigde Staten de belangrijkste leverancier van varkensvlees aan China. “De VS exporteerde in de eerste vier maanden van dit jaar het zesvoudige volume naar China, in vergelijking met 2019”, aldus Rabobank.

Chinese varkensstapel zal in de tweede helft van dit jaar toenemen

In China is de verspreiding van het varkenspestvirus ondertussen wel vertraagd. Grote uitbraken zijn dit jaar niet gemeld. Rabobank verwacht dat de Chinese varkensstapel in de tweede helft van dit jaar dan ook zal gaan groeien. “De Chinese overheid stimuleert eigenaren van varkensbedrijven om de productie te vergroten”, klinkt het. “De regels voor het bouwen van varkensbedrijven worden tijdelijk ook minder streng toegepast.” De groei van Chinese varkensstapel heeft dit jaar nog geen effect op de vleesproductie. “De Chinezen gebruiken ook volop vleesvarkens om biggen te fokken. Het vermoeden bestaat dat de helft van de zeugenstapel bestaat uit F1-dieren, die eigenlijk bedoeld zijn voor de slacht.”

Veel besmettingen in het westen van Polen

“Niet alleen Azië maakt zich zorgen over de varkenspest, ook in Europa zijn bezorgdheden”, signaleert Rabobank. In het westen van Polen zijn dit jaar al meerdere varkensbedrijven besmet geraakt. “In de eerste vijf maanden zijn in Polen dit jaar 2.487 gevallen van AVP onder wilde zwijnen gemeld. Dat is meer dan in heel 2019. En ook Duitsland bereidt zich al voor op de mogelijke intrede van het virus.” Het land pleit bij handelspartners voor zonering om de vleesexport te blijven garanderen, mocht het virus toeslaan.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*