Antwerpen wil winkelbeleid herscheppen: bakkers en beenhouwers blijven toegestaan in woongebieden

De stad Antwerpen streeft de komende jaren naar meer compacte winkelgebieden. In sommige gebieden zijn geen nieuwe winkels meer toegestaan. “We willen het winkelen versterken”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen van Middenstand. De bakkers en beenhouwers zijn daarop de uitzondering.

Het groeperen van winkels is een van de doelstellingen van de nieuwe strategienota. Zo eervaart de stad Antwerpen veranderingen in het winkelgedrag, zoals e-commerce en winkelen. Er zijn ongeveer 4.500 winkels in Antwerpen.

“Onze winkelgebieden hebben moeite zich aan te passen”, zegt wethouder Kennis. “De uitbreiding van de winkelscene zorgt voor gaten in onze winkelgebieden. Het resultaat is een leegstand. De cohesie neemt af en heeft een negatief effect op het winkelen. We willen dit tegengaan door de winkels te hergroeperen. We willen duidelijk afgebakende winkelzones. Een goed voorbeeld is Kern in Wilrijk, waar verschillende soorten winkels zijn. In de Herentalsebaan en Bredabaan zullen we het aantal winkels in de loop van de tijd verminderen. We zullen de investeerders en de eigenaars naar de afgebakende winkelzones duwen.

Afgebakende winkelgebieden

Als gevolg van dit beleid zullen er ook gebieden zijn waar de detailhandel niet langer is toegestaan. “Dit betekent niet dat bakkers of slagers niet meer in woonwijken zijn toegestaan. Dit zijn wijkvoorzieningen die nodig zijn. We staan geen warenhuizen of ketens toe in deze gebieden”, zegt Kennis.

Het risico met afgebakende winkelgebieden is dat de huurprijs stijgt en de nieuwkomers niets krijgen. “Wij adviseren de vastgoedsector over dit onderwerp”, zegt Kennis. “Ik heb het gevoel dat ze zich ervan bewust zijn dat ze de huurprijzen moeten matigen, vooral nu de crisis van de kroon aan de gang is. Kleine zelfstandige winkels zijn de grootste troef van Antwerpen als handelsstad. Als de eigenaren niet voorzichtig zijn, komen ze in de problemen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*