Afrikaanse varkenspest houdt EU in zijn greep

Het Afrikaanse varkenspest-virus blijft onverminderd aanwezig in de Europese Unie. Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn in de eerste helft van dit jaar 3.279 uitbraken gemeld onder wilde zwijnen en 146 uitbraken onder gefokte varkens. Daarmee neemt het aantal uitbraken onder gefokte varkens wel sterk af in vergelijking met vorig jaar. Vooral in Roemenië en Bulgarije richt het virus veel schade aan. “Het virus heeft ondertussen ook de handelsstromen aangetast”, meldt Rabobank in een nieuw rapport.

De Afrikaanse varkenspest blijft Europa in zijn greep houden. In vergelijking met 2018 zijn er dit jaar meer uitbraken onder wilde zwijnen. Sinds januari 2019 staat de teller op 3.279, meer dan de helft van het aantal uitbraken in 2018 (5.386). In Roemenië en Bulgarije richt het AVP-virus veel schade aan. Daar is sprake van een nieuwe golf van uitbraken, waarbij ook grotere varkensbedrijven de dupe zijn. In Bulgarije is onlangs een bedrijf met 17.000 varkens besmet. Enkel Tsjechië is al ruim een jaar varkenspestvrij.

Azië

Niet alleen de Europese varkenshouders worden getroffen, ook in Azië blijft het virus slachtoffers maken. Het virus heeft zich inmiddels al gesetteld in Laos, Vietnam en Cambodja. Aangezien het virus zich snel kan verspreiden, verwacht Rabobank dat alle Aziatische varkenslanden dit jaar nog besmet kunnen raken met Afrikaanse varkenspest. “Als gevolg van de ziekte verwachten we dat de Vietnamese varkensvleesproductie in 2019 met 15 tot 20 procent zal dalen in vergelijking met 2018”, aldus de bank.

Vijf jaar nodig om productie te herstellen

“Als we kijken naar de situatie in China, waar alle provincies getroffen zijn door het virus, dan verwachten we dat het minstens vijf jaar kan gaan duren voordat de varkensvleesproductie zich hersteld heeft naar eerdere productieniveaus”, klinkt het bij Rabobank. “Het productieverlies vanuit China heeft de wereldwijde handelsstromen veranderd”, zo schrijft Chenjun Pan, senior analist bij Rabobank in het rapport.

Volatiliteit van de internationale prijzen

De recente marktspeculatie draagt ook bij aan de volatiliteit van de internationale prijzen. “De druk voor verdere prijsstijgingen zal er voor zorgen dat traditionele varkensvleesimporteurs (zoals Mexico, Japan en Zuid-Korea) proactief moeten concurreren”, aldus Rabobank. Volgens de bank leidt dit op de langere termijn tot hogere kosten. Daarbij zorgt het krappe aanbod ervoor dat de Chinese varkensprijs op weg is om het record uit 2016 te verbreken.

Slecht nieuws voor charcuteriefabrikant

In ons land is de stijgende varkensprijs slecht nieuws voor charcuteriefabrikant Ter Beke en sectorgenoten als Willy Naessens. Ter Beke-CEO Francis Kint erkende in mei dat het bedrijf de gevolgen van de stijgende varkensprijzen voelt. Analisten van KBC voorspellen dat de Afrikaanse varkenspest het bedrijf zes miljoen euro winst zal kosten, schrijft de krant De Tijd.

Beter voor slachthuizen en boeren

De stijgende prijzen zijn wel goed nieuws voor de slachthuizen en de boeren. Belgische varkenshouders krijgen aanzienlijk meer geld voor hun varkens dan een jaar geleden. Al blijkt dat de prijzen in de laatste weken van juli na weken klimmen plots een duik namen. “Dat is een tijdelijk effect”, reageert Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond. “In juli zijn veel mensen met vakantie en is er minder consumptie. Bovendien speelde de hitte een rol: er werden minder varkens naar het slachthuis gevoerd. Ook al omdat varkens met zo’n heet weer minder snel gewicht winnen.”

Prijzen zullen verder stijgen

Volgens Boerenbond zullen de prijzen opnieuw stijgen. “En we denken dat ze nog blijven stijgen”, aldus Vanessa Saenen. De varkenshouders zijn blij, maar ook bezorgd. “Ze vrezen dat de varkenspest ook in ons land schade zal aanrichten. Dat zou nefast zijn voor de hele sector.”

Bron: Boerenbusiness / De Tijd /VILT

In samenwerking met: Boerderij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*