96 miljoen subsidie aangevraagd door Eppic in Nederland om eiwittransitie te realiseren

Gisteren, 22 februari is bekend geworden dat vijf initiatiefnemers en 82 partners gezamenlijk €96 miljoen subsidie hebben aangevraagd uit het Nationaal Groeifonds voor hun plan voor eiwittransitie. Het plan, genaamd Economically-Powered Protein Transition through Innovation in Chains (Eppic), heeft als ambitie om de inname van peulvruchten in Nederland te verdubbelen vóór 2030.

Het plan richt zich op de landbouw, de voedingsindustrie en de consument. Voor boeren is het gericht op economische haalbaarheid bij het telen van gewassen met veel plantaardige eiwitten, zoals sojabonen, erwten, veldbonen en lupine.

Nederlandse peulvruchten

De voedingsindustrie heeft behoefte aan kennis om in productieprocessen over te schakelen van geïmporteerde sojaboon naar Nederlandse peulvruchten. Bij consumenten gaat het onder meer om het aanbod in de supermarkt of items op het menu. Het plan kan een groei van €2,6 miljard opleveren aan economische activiteit, de import van soja kan met een derde worden teruggebracht, en er zijn milieuvoordelen zoals een vermindering van 640 miljoen kilo CO2 equivalente emissies en 10 miljoen kilo stikstof.

wereldwijde transitie

Het collectief beweert ook dat er 7% minder landgebruik nodig is voor het Nederlands voedselpatroon. De kennis die wordt opgedaan heeft volgens de Universiteite van Wageningen ook waarde voor de eiwittransitie wereldwijd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*